„Bruxelles-ul nu se mai teme să folosească metode din ce în ce mai dure în această zonă, deoarece este clar că există încercări orchestrate din străinătate de a înlocui guvernele din țările din Europa Centrală și de Est cu o conducere suveranistă”, a declarat luni ministrul Szijjártó într-o conferință de presă comună cu omologul său sârb, Marko Djuric, la Szeged, în sudul Ungariei.
„Și guvernele Ungariei și Serbiei pun suveranitatea și interesele naționale pe primul loc…”, a declarat ministrul de externe. „Într-o situație ca aceasta, cooperarea dintre Ungaria și Serbia devine și mai importantă.”
„Există, de asemenea, planuri la Bruxelles pentru a promova planul Zelenski, care ar pune în pericol atât aprovizionarea sigură și ieftină cu energie a Ungariei, cât și a Serbiei”, a spus el.
„Și acest lucru necesită ca Ungaria și Serbia să își intensifice în continuare cooperarea energetică”, a declarat ministrul Szijjártó, adăugând că niciuna dintre țări nu este dispusă să renunțe la aprovizionarea cu gaze naturale și țiței rusesc ieftin.
Ungaria primește peste 21 de milioane de metri cubi de gaze zilnic prin conducta TurkStream, via Serbia, a declarat ministrul Szijjártó, adăugând că țara vecină a început să stocheze zilnic aproximativ un milion de metri cubi de gaze în instalații ungare, în pregătirea sezonului de încălzire.
Ministrul Szijjártó a declarat că el și Djuric au analizat progresele înregistrate în construcția noii conducte de petrol, a cărei capacitate anuală va fi de cinci milioane de tone și care urmează să contribuie semnificativ la securitatea energetică a regiunii.
Între timp, ministrul și-a exprimat criticile față de „planul Zelenski”, pe care a spus că Bruxelles-ul dorește să-l folosească pentru a sprijini Ucraina „în timp ce distruge securitatea aprovizionării cu energie a Europei Centrale și crește prețurile utilităților în regiune de mai multe ori”.
„Acest lucru este scandalos și inacceptabil și vom lupta împotriva planului Zelenski la Bruxelles până la sfârșit”, a declarat ministrul Szijjártó.
În ceea ce privește extinderea Uniunii Europene, ministrul Szijjártó a menționat că Serbia și-a depus candidatura de aderare la blocul comunitar în urmă cu 16 ani, iar Comisia Europeană propune deschiderea de noi capitole de aderare de patru ani, însă statele membre nu au aprobat încă această propunere.
„Nu vom aproba începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, pentru care suntem denigrați”, a spus el. „Interesant este că statele membre care blochează discuțiile cu Serbia nu trebuie să se confrunte cu astfel de lucruri. Acesta este un exemplu clar de standarde duble.”