Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă asupra faptului că, potrivit Serviciului naţional de Meteorologie elen, în zilele următoare va creşte riscul de incendii, ce ar putea afecta suprafeţele împădurite ale teritoriului acestei ţări, riscul fiind accentuat de temperaturile ridicate, lipsa precipitaţiilor, umiditatea redusă şi intensitatea vântului.
MAE recomandă cetăţenilor români interesaţi să consulte pagina de internet a Ministerului elen al Protecţiei Civile şi al Crizelor Climatice, care conţine informaţii de actualitate despre incendiile de vegetaţie, hărţi zilnice de prognoză a incendiilor, disponibile la adresa https://civilprotection.gov.gr/xartis, precum şi un ghid de autoprotecţie împotriva incendiilor.
Având în vedere riscurile care decurg din apariţia incendiilor, autorităţile elene atrag atenţia asupra faptului că, în următoarea perioadă, circulaţia pe drumurile publice poate fi restricţionată, recomandând conducătorilor auto să verifice starea drumurilor pe site-ul oficial al Poliţiei elene: www.astynomia.gr.
Ce sfaturi primesc românii
În cazul în care cetăţenii români aflaţi în Republica Elenă primesc alerte telefonice din partea Serviciului 112, sunt sfătuiţi să urmeze instrucţiunile primite pentru evitarea zonelor afectate sau pentru evacuările organizate de către autorităţi.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875; +30 210 6728879 şi Consulatului General al României de la Salonic : +30 2310 340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatori în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena :+306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.
MAE recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro, atena.mae.ro şi salonic.mae.ro.
Totodată, cetăţenii români care călătoresc în Republica Elenă pot accesa aplicaţia digitală “mAIGreece”, realizată de către Ministerul elen al Turismului, disponibilă şi în limba română: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.
Evacuări în masă pe insula Creta, în timp ce pompierii greci luptă cu un puternic incendiu de pădure
Un incendiu de pădure de proporţii continuă să ardă în estul insulei Creta, după ce a izbucnit miercuri după-amiază într-o zonă împădurită şi accidentată din apropierea localităţii Ierapetra, fiind intensificat de vântul puternic. Autorităţile au procedat la evacuarea locuitorilor din mai multe aşezări din apropiere, relatează Reuters şi BBC.
Flăcările s-au răspândit rapid spre sud, ameninţând locuinţe, unităţi de cazare pentru turişti şi infrastructuri esenţiale, inclusiv o staţie de alimentare cu combustibil.
Potrivit serviciilor de urgenţă, frontul de foc se întinde acum pe cel puţin 6 km, ceea ce face ca operaţiunile de stingere să devină tot mai dificile. Fumul dens a acoperit o zonă extinsă, reducând vizibilitatea la aproape zero în unele locuri. Fumul s-a întins până la plaja Makry Gialos, la 10 km de Achlia, în Lasithi, unde pompierii se luptau cu flăcările.
Drumul principal din apropierea aşezării Agia Fotia a fost închis de poliţie, care a îndemnat locuitorii şi vizitatorii să evite toate deplasările neesenţiale din cauza calităţii periculoase a aerului, a căldurii extreme şi a căderii de cenuşă.
În Agia Fotia, case şi proprietăţi închiriate au fost distruse, iar zona se confruntă cu o pană de curent, potrivit relatărilor locale. Cel puţin patru persoane în vârstă au fost transportate la spital cu probleme respiratorii cauzate de inhalarea fumului.
Ca măsură de precauţie, toate spitalele din Creta au fost puse în stare de alertă de către autorităţile sanitare.
Autorităţile au ordonat, de asemenea, evacuarea în masă a hotelurilor, camerelor de închiriat şi locuinţelor din Ferma, pe măsură ce flăcările se apropie de zonă. Operaţiunea este în curs de desfăşurare, cu sprijinul pompierilor, poliţiei şi voluntarilor locali.
Până în prezent, aproximativ 1.500 de persoane au fost evacuate din localităţile şi zonele turistice din jur şi mutate în Ierapetra. Aproximativ 200 de persoane evacuate sunt adăpostite în sala de sport acoperită a oraşului.
Eforturile de stingere a incendiului au fost semnificativ întărite. Miercuri seara, 155 de pompieri, opt echipe specializate de intervenţie terestră şi 38 de autospeciale de pompieri erau la faţa locului. Patru elicoptere au efectuat operaţiuni de stingere cu apă până la căderea nopţii. Autorităţile locale au mobilizat, de asemenea, cisterne de apă şi utilaje grele.
Forţe suplimentare au fost trimise spre locul incidentului. Şaptesprezece pompieri şi o echipă de intervenţie din cadrul primei unităţi EMODE (Unitatea Specială de Pompieri pentru Incendii Forestiere) au plecat cu feribotul din Pireu, împreună cu cinci autospeciale de pompieri, iar 33 de pompieri şi patru echipe EMODE suplimentare urmau să sosească cu avionul din Elefsina.
Potrivit postului public de televiziune ERT, pompierii au ordonat retragerea tactică din faţa focului pentru a proteja personalul şi a acorda prioritate creării de bariere împotriva incendiilor în jurul aşezărilor aflate în pericol. Echipajele au rămas la faţa locului pe tot parcursul nopţii.
Pe parcursul zilei de miercuri au fost emise alerte de urgenţă prin sistemul public de avertizare 112, solicitând evacuarea din Achlia, Ferma, Agia Fotia, Galini şi, ulterior, din Koutsounari. Localnicii şi turiştii au fost instruiţi să se îndrepte spre Ierapetra. Unele persoane care au rămas blocate din cauza blocării drumurilor au fost evacuate cu barca de pe plajele locale.
Incendiul, care se crede că a izbucnit între Agia Fotia şi satul Skinokapsala, continuă să ardă în pădurea densă, terenul abrupt, condiţiile de uscăciune şi vântul puternic îngreunând extrem de mult stingerea focului.
Grecia, situată în extremitatea sudică a Europei, este adesea afectată de incendii în timpul verilor toride şi uscate, dar autorităţile spun că schimbările climatice rapide au intensificat incendiile şi le-au făcut mai distructive în ultimii ani.
Miercuri seara, pompierii greci încercau să stăpânească un incendiu şi pe insula Kythira şi un alt incendiu în regiunea nordică Halkidiki.
La începutul acestei săptămâni, în Turcia, peste 50.000 de persoane au fost evacuate din cauza incendiilor din provincia vestică Izmir.