Prezentarea următorului buget pe șapte ani de către Comisie va avea loc pe 16 iulie. Potrivit POLITICO, 14 țări, printre care și România au avertizat-o pe Ursula von der Leyen împotriva reducerii finanțării de coeziune pentru regiunile mai sărace. Acestea au timis o scrisoare în care critică revizuirea propusă de președinta Comisiei Europene.
„Doar un buget distinct și robust și o metodologie de alocare bazată pe regiuni vor oferi unitate, competitivitate și convergență pe termen lung între regiunile UE”, se arată în scrisoare.
Această afirmație vine după avertismente similare din partea comisarilor UE ― inclusiv a șefului bugetului, Piotr Serafin, și a comisarului pentru coeziune, Raffaele Fitto. Aceștia susțin menținerea unui rol puternic pentru regiuni în noul buget. Mai multe guverne, membri ai Parlamentului European și grupuri de lobby se opun vehement planului Comisiei de a grupa fondurile agricole și regionale – care reprezintă împreună aproximativ două treimi din bugetul UE de 1,2 trilioane de euro – într-un singur fond financiar pentru fiecare țară.
Executivul UE susține însă că banii se vor utiliza mai ușor, dar criticii cred că noul sistem va împuternici guvernele naționale în detrimentul regiunilor.
.„Am sentimentul neplăcut că din spatele fumului simplificării și eficienței va ieși la iveală un «Mare și urât proiect de lege» sub forma unui #BugetUE după 2027 mai mic și mai slab”, a scris Kata Tüttő, președinta Comitetului European al Regiunilor, un organism al UE care reprezintă autoritățile locale.
De la lansarea programului de finanțare regională al UE în anii 1970, cea mai mare parte a finanțării a fost alocată direct de Bruxelles regiunilor mai sărace din UE.
Există însă temeri tot mai mari că acest sistem va fi revizuit și că guvernele naționale ― în loc de Comisie ― vor aloca ele însele fondurile.
Scrisoarea a fost semnată de Bulgaria, Cehia, Grecia, Spania, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia.