„Uniunea Europeană este astăzi o colonie digitală a marilor companii de tehnologie din lume. Aceste companii au devenit atât de puternice și au un impact atât de mare încât nicio altă entitate globală nu mai poate concura direct cu ele”, a afirmat Cristea în cadrul discuției.
Europarlamentarul a evidențiat că valoarea combinată a celor mai mari 50 de companii de tehnologie din lume se ridică la aproximativ 25 de trilioane de dolari, iar dintre acestea peste 23 de trilioane aparțin firmelor americane, ceea ce reflectă dominația clară a Statelor Unite în acest domeniu.
Potrivit acestuia, dacă în trecut politicienii și instituțiile tradiționale erau cele care stabileau direcțiile societății, acum „există o elită tehnologică globală care, prin internet, influențează profund atât orizontal, cât și vertical societățile noastre.” În acest context, puterea instituțiilor și guvernelor este diminuată semnificativ în raport cu forța companiilor digitale.
„Cum poți să fii suveranist când tu ești dependent tehnologic de alții? Ai tu sateliții tăi pe orbită care îți asigură comunicațiile de care ai nevoie sau ai compania ta națională care oferă conturi de email pentru toți cetățenii?”, s-a întrebat retoric Andi Cristea, insistând pe necesitatea unei abordări pragmatice și realiste a acestei probleme.
Totodată, europarlamentarul a subliniat că, în ciuda dependenței tehnologice, este esențial că Europa rămâne aliniată din punct de vedere valoric și strategic cu Statele Unite, deoarece, în absența NATO și a parteneriatului strategic cu Washingtonul, „am fi descoperiți ca fiii ploii”.
Andi Cristea are o experiență consistentă în domeniu, fiind în trecut raportor general al Consiliului Europei pentru Știință și Tehnologie și raportor european pentru tehnologia realităților imersive (Metaverse).