Opoziţia venezuelană, care a convocat, sâmbătă, mitinguri în întreaga ţară şi în străinătate pentru a revendica victoria în alegerile prezidenţiale de la sfârşitul lunii iulie, îi îndeamnă pe venezueleni să „continue lupta” împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, care a fost declarat câştigător şi ai cărui susţinători, de asemenea, vor manifesta, relatează AFP.
„Este extrem de periculos, dar toţi cei de aici trebuie să continue lupta şi să-şi păstreze forţele”, a declarat, vineri liderul opoziţiei Maria Corina Machado, într-un interviu pe reţelele de socializare.
„Tot ce îi rămâne regimului (…) ştiind că este gol” sunt ”minciuna, represiunea, violenţa şi demoralizarea. Demoralizarea este strategia regimului”, a declarat Machado, care nu mai apare în public de două săptămâni.
Anunţul realegerii lui Maduro pentru un al treilea mandat a declanşat manifestaţii spontane, soldate cu 25 de morţi, 192 de răniţi şi 2.400 de arestări, potrivit unor surse oficiale.
Opoziţia, care a organizat până în prezent o singură mobilizare, la 3 august, a făcut apel la manifestaţii majore în întreaga ţară şi în peste 300 de oraşe din străinătate.
În timpul demonstraţiei de la începutul lunii august, Machado a sosit cu un camion şi apoi, când aceasta s-a terminat, s-a urcat pe o motocicletă şi a dispărut rapid.
Demonstraţia de sâmbătă este „foarte importantă. Va fi o zi istorică (…) este vorba despre unirea unei ţări întregi (…) am unit o ţară şi mâine este momentul. Nu există cale de întoarcere şi vom merge până la capăt împreună”, a adăugat ea, făcând apel la familii să participe la demonstraţii.
La rândul său, guvernul a planificat un „Mare marş naţional pentru pace şi în sprijinul victoriei preşedintelui nostru Nicolas Maduro” după-amiază la Caracas.
La începutul lunii august, Consiliul Naţional Electoral (CNE) a ratificat victoria lui Maduro cu 52% din voturi, fără a furniza numărătoarea exactă sau procesele-verbale ale secţiilor de votare, susţinând că a fost victima unei piraterii informatice.
Potrivit opoziţiei, care a făcut publice procesele-verbale obţinute de observatorii săi, candidatul său Edmundo Gonzalez Urrutia, care a înlocuit-o pe Machado, declarată neeligibilă, a câştigat alegerile prezidenţiale cu 67% din voturi, rezultat respins de Maduro.
Opoziţia şi numeroşi observatori nu cred în teoria pirateriei informatice, considerând-o o invenţie pentru a evita divulgarea numărului exact de voturi.
O mare parte a comunităţii internaţionale a fost, de asemenea, sceptică după ce CNE a anunţat rezultatele oficiale.
Uniunea Europeană (UE), în calitate de organizaţie, şi 22 de ţări, printre care Argentina, Canada şi Spania, au solicitat vineri, într-o declaraţie comună citită la Santo Domingo la inaugurarea preşedintelui dominican Luis Abinader, „publicarea imediată a tuturor proceselor-verbale originale şi verificarea independentă şi imparţială a acestor rezultate, de preferinţă de către o entitate internaţională, pentru a garanta respectarea voinţei poporului venezuelan”.
Majoritatea acestor ţări au emis deja declaraţii similare pe această temă.
Vineri, Consiliul Permanent al Organizaţiei Statelor Americane (OSA) a aprobat o rezoluţie prin care solicită, de asemenea, Caracasului să „publice cu promptitudine procesul-verbal cu rezultatele votului din fiecare secţie de votare”.
În Brazilia, preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a cerut, de asemenea, „procesele-verbale”: „Ceea ce cer pentru a recunoaşte (câştigătorul) este cel puţin să ştiu dacă cifrele sunt adevărate. Unde sunt procesele-verbale?
Vineri, el a declarat că guvernul lui Maduro are o „tendinţă autoritară”, chiar dacă nu îl consideră o „dictatură”.