Bolojan, desființat în plenul CSM: ‘Trebuie să avem curajul să afirmăm că împăratul este gol. Afirmațiile premierului sunt minciuni’

#image_title

„Nu trebuie să ne ferim și nu trebuie să mai avem obligații de rezervă prost înțelese”, a spus judecătorul Odagiu, în debutul intervenției sale. El a condamnat ceea ce a descris ca fiind o „campanie mediatică de stigmatizare” a bugetarilor, și mai ales a magistraților, campanie construită, în opinia sa, nu pe analiza unor probleme reale, ci pe „rostogolirea de minciuni”.

Judecătorul a făcut referire directă la declarațiile premierului României, potrivit cărora vârsta medie de pensionare în sistemul de justiție ar fi de 48 de ani. „Cred că nu trebuie să mai acceptăm ca astfel de afirmații să fie propagate fără ca noi să le răspundem punctual”, a afirmat Odagiu, adăugând că datele oficiale contrazic această afirmație.

Conform statisticilor menționate de magistrat și întocmite de Departamentul de Resurse Umane din cadrul sistemului judiciar, vârsta medie de pensionare a fost în anul 2010 de 58 de ani. Această medie s-a menținut până în 2018-2019, iar în anii următori, chiar dacă a existat o scădere, aceasta nu a coborât niciodată la 48 de ani. În 2022, vârsta medie de pensionare a fost de aproximativ 52 de ani.

„Trebuie să avem curajul să afirmăm că împăratul este gol”, a spus Odagiu, insistând că astfel de afirmații lansate în spațiul public subminează încrederea în justiție și afectează sănătatea morală a societății. Magistratul a subliniat diferența între „neadevăr” – o afirmație greșită din neatenție sau lipsă de informare – și „minciună”, definită ca o „falsificare intenționată a realității”. În opinia sa, declarația premierului intră în a doua categorie.

În a doua parte a intervenției, judecătorul Odagiu a criticat indirect refuzul ori întârzierile Președintelui României în semnarea decretelor de pensionare ale magistraților, subliniind că astfel de atitudini afectează buna funcționare a sistemului de justiție. „Articolul 80, alineatul 2 din Constituție menționează rolul Președintelui României, acela de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a instituțiilor publice. (…) Buna funcționare a justiției este astăzi afectată prin atitudinea celor chemați să vegheze la respectarea Constituției.”

Prin intervenția sa, Gheorghe-Liviu Odagiu a cerut asumare, onestitate și fermitate din partea sistemului judiciar în fața unei presiuni publice tot mai accentuate. În opinia sa, este momentul ca magistrații să reacționeze clar și argumentat la atacurile din spațiul public și să respingă ferm generalizările nefondate și afirmațiile mincinoase.

Ultimă oră – Călin Georgescu: ‘Resping informațiile apărute în presă potrivit cărora persoana din imagine ar fi avocatul meu’

ITM Harghita: Amenzi de peste 130.000 lei aplicate de inspectorii de muncă în luna iunie