Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă că, potrivit raportului privind evoluţiile roamingului bilateral între România şi Republica Moldova în 2024, consumul de internet în roaming bilateral a avut o creştere remarcabilă în 2024, atingând pragul de 1 milion de GB.
”ANCOM şi ANRCETI publică raportul comun privind evoluţiile roamingului bilateral între România şi Republica Moldova în 2024. Raportul evidenţiază progresele semnificative realizate în cei trei ani de aplicare a Acordului privind reducerea tarifelor de roaming şi apeluri internaţionale între cele două state”, anunţă ANCOM.
Încheiat în 2022, acordul a generat beneficii concrete pentru cetăţenii ambelor state, prin reducerea substanţială a costurilor roamingului. Aplicarea Acordului continuă până la includerea Republicii Moldova în spaţiul „roaming ca acasă” al Uniunii Europene, aşteptată la 1 ianuarie 2026.
”Evoluţia roamingului bilateral în 2024 are la bază toate sursele de creştere consacrate în anii precedenţi: consum mai intensiv de servicii, mai mulţi utilizatori în roaming şi durată mai lungă a roamingului. Consumul de internet în roaming bilateral a avut o creştere remarcabilă în 2024, atingând pragul de 1 milion de GB. 75% din această creştere se datorează intensificării consumului de date, 14% a fost generată de creşterea numărului de utilizatori în roaming, iar restul se datorează prelungirii prezenţei în roaming”, se menţionează în raport.
În 2024, costul mediu al unei zile de roaming bilateral a rămas acelaşi ca în 2023, în condiţiile unei creşteri semnificative (+42%) a traficului zilnic de internet. Astfel, o zi de internet în roaming în statul vecin a însemnat, în medie, un trafic de 175 MB pentru utilizatorii din Republica Moldova aflaţi în roaming în România şi 63 MB pentru utilizatorii din România aflaţi în roaming în Republica Moldova.
Traficul de telefonie în roaming pe bază de numerotaţie telefonică a înregistrat, de asemenea, creşteri semnificative în special în rândul utilizatorilor din Republica Moldova aflaţi în roaming în România. Aceştia au generat cu aproximativ 30% mai multe minute de apeluri efectuate şi respectiv primite, faţă de anul precedent. În cazul utilizatorilor din România aflaţi în roaming în Republica Moldova, traficul de voce a crescut cu 6% pentru apelurile efectuate şi cu 8% pentru apelurile primite.
Guvernele României şi Republicii Moldova au semnat la 11 februarie 2022 Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state. Acordul este pus în aplicare cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) din Republica Moldova şi al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în România. Acordul urmăreşte să creeze cadrul de colaborare între cele două state în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare, pe piaţa cu amănuntul, a serviciilor de roaming internaţional: voce, SMS şi date, respectiv a celor de apeluri internaţionale între cele două state.
Acordul va fi aplicat şi pe parcursul anului 2025, urmând ca de la 1 ianuarie 2026, Republica Moldova să fie inclusă în sistemul european „roaming ca acasă”.