Atunci când ingeniozitatea poate compensa lipsurile materiale: acum arată ‘aerul condiționat de Kandahar’

#image_title

În orașul Kandahar, din sudul Afganistanului, unde temperaturile de vară trec adesea de 40 de grade Celsius, taxiurile albastre au început să circule cu sisteme improvizate de răcire montate pe acoperiș. Acestea folosesc apă și suflă aer rece în interiorul mașinii, printr-un tub de aluminiu fixat cu bandă adezivă în geam.

Taximetriștii spun că aceste dispozitive sunt mai eficiente decât aerul condiționat clasic. „Funcţionează mai bine decât aerul condiţionat al maşinii, care răceşte doar partea din faţă. Acest răcitor suflă aer în întregul vehicul”, a explicat Abdul Bari, un șofer de 34 de ani. Singura problemă este că rezervorul trebuie umplut cu apă de două ori pe zi, adaugă el.

Un alt șofer, Gul Mohammed, în vârstă de 32 de ani, a investit doar 3.000 de afgani, echivalentul a 36 de euro, pentru sistemul său de răcire. Aparatul, conectat la bateria mașinii sau, în unele cazuri, la panouri solare montate pe acoperiș, oferă un confort nesperat pasagerilor.

„A început să se facă extrem de cald acum trei sau patru ani. Deoarece aerul condiţionat al maşinii nu funcţionează şi ar fi prea scump de reparat, un producător mi-a făcut un răcitor personalizat”, povestește Gul Mohammed. Cu toate acestea, el nu a crescut prețul curselor pentru a compensa investiția.

Murtaza, un tânăr de 21 de ani care construiește aceste răcitoare în micul său atelier din centrul orașului, spune că în ultimii doi-trei ani cererea din partea taximetriștilor a crescut semnificativ. „Este un progres”, consideră el. „Multe maşini oricum nu erau echipate cu aer condiţionat, motiv pentru care le instalăm”.

Pasagerii sunt recunoscători. Norullah, un tânăr de 19 ani, spune că nu ar putea suporta temperaturile din mașină fără acest sistem. „Fără aer condiţionat, este foarte dificil. Chiar am la mine un medicament contra căldurii”, spune el, ținând fața aproape de gura tubului care suflă aer rece.

Afganistanul este una dintre cele mai sărace țări din lume și, totodată, una dintre cele mai vulnerabile în fața schimbărilor climatice. Într-un astfel de context, soluțiile ingenioase precum „aerul condiționat” artizanal devin nu doar utile, ci esențiale pentru supraviețuire.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Djokovici, după ce a fost eliminat de Sinner la Wimbledon: Este pur şi simplu vârsta şi uzura corpului. Mă simt ca şi cum aş intra în meci cu rezervorul pe jumătate gol

Donald Trump ar putea fi împiedicat să țină un discurs în Parlamentul britanic