Vicepremierul Dragoş Anastasiu a afirmat că este problemă faptul că în trei ani s-a triplat numărul elevilor care iau bursă de merit în România, dar rezultatele la testele PISA nu s-au schimbat. De asemenea, el a precizat că atunci când ajungi ca 80-90% dintre elevii unei clase de la un liceu din Bucureşti să ia burse de merit, nu crede că este un lucru pe care ni-l dorim.
”Am pus burse de merit. Foarte bine. Ne dorim să premiem copiii buni? Bineînţeles că ne dorim. Ce înseamnă merit? În momentul în care numărul copiilor care au 9,50 în România s-a triplat în 3 ani… s-a triplat, dar rezultatele la PISA nu s-au schimbat, e o problemă. Când ajungi să ai burse de merit într-o clasă la un liceu bun din Bucureşti, de exemplu, 80-90% din clasă ia burse de merit. Nu cred că este un lucru pe care ni-l dorim. Avem nevoie de burse sociale? Bineînţeles că avem, pentru că trebuie să dăm şansa orişicui, fără doar şi poate. Deci, sunt lucruri care au plecat cu intenţie bună, dar care au fost abuzate şi care trebuie corectate. România nu îşi mai permite, pur şi simplu, nu îşi permite să dea burse la toată lumea”, a afirmat Dragoş Anastasiu, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
El a precizat că trebuie să avem profesori bine plătiţi, iar aceştia să aibă performanţe.
”Da, trebuie să avem profesori bine plătiţi, care să aibă performanţă în sensul educaţiei cât se poate de personalizată, că nu mai putem aşa de-a valma, nu mai merge, care să vadă într-adevăr măreţia din fiecare copil, care să instruiască fiecare copil în parte şi care să fie la o normă la nivelul Uniunii Europene, zic eu, şi m-am văzut în ultimii şapte ani cu 35.000 de profesori, care sunt toţi supăraţi pe mine astăzi. Deşi m-au aplaudat pe scenă când mergeam cu super teach în toată ţara, au fost multe aplauze. Şi acum sunt toţi supăraţi”, a explicat vicepremierul.
Anastasiu a menţionat că românii trebuie să muncească mai mult decât media europeană.
”Noi ar trebui, cred eu, ca ţară, să muncim puţin mai mult decât celelalte ţări. De ce? Că avem de recuperat încă. Şi nu se poate fără muncă. Şi sigur că profesorii spun că e greu la clasă. Şi e greu la clasă, nu spune nimeni că nu e greu. Dar trebuie să facem un efort peste media europeană. Şi gândiţi-vă că noi venim şi spunem aşa, toţi profesorii care şi-au făcut datoria şi le mulţumim, multora dintre ei, poate sunt acolo şi profesori care nu au vocaţie şi care poate că ar trebui să iasă din sistem, că altfel rezultatele sistemului educaţional ar fi putut să fie ceva mai bune”, a menţionat Anastasiu.
El s-a referit şi la norma profesorilor.
”Sunt profesori care sunt plătiţi 40 de ore pe săptămână, că aşa sunt plăţiţi, intră la clasă până acum 18 ore, se plâng după aceea de multă birocraţie şi eu am venit şi am spus şi vă spun public, dom’le, ziceţi-mi să reducem, că acum e la mine, să reducem birocratia, da? Deci aveţi patru ore în care vă plângeţi de birocratie şi este mare birocratia. Dom’le, ziceţi-mi ce faceţi acolo să reducem birocratiia. Că faceţi tot felul de rapoarte pe care nu le citeşte nimeni. Dom’le hai să le terminăm cu asta. Că nu mai merge. Dar fiţi dedicaţi şcolii, chiar dacă nu staţi în şcoală, şi celelalte ore pe care le aveţi. Bun. Şi venim şi spunem, munceşte două ore în plus. Dar profesorii până acum aveau 18 ore, dar noi avem 35.000 de norme cu plata cu ora. Deci aceiaşi profesori în mare parte, stau 18 ore la clasă şi sunt plătiţi cu ora pentru încă 2, 4, 6, 7, 8 ore suplimentare. Nu e vorba neapărat de surmenare. Dacă nu mai putem să plătim să muncim, nu mai muncim. Nu mai stăm la after school. Nu mai facem meditaţii, nu mai facem tot felul de astfel de chestii”, a mai afirmat Dragoş Anastasiu.