Vizită rară: Prim-ministrul australian s-a dus în China

#image_title

Disensiunile dintre Canberra şi Beijing au fost numeroase în ultimii zece ani, de la securitatea naţională la interesele divergente pe care cele două ţări le au în marea regiune a Pacificului. Însă situaţia s-a relaxat în decembrie, după ce China a ridicat interdicţia de a importa homari australieni, ultimul impediment din războiului comercial deschis în 2017, în perioada în care legăturile bilaterale erau la un nivel minim.

Însoţit de o delegaţie de oameni de afacerii care urmează să participe la o masă rotundă la Beijing , şeful guvernului laburist a salutat o ‘primire foarte călduroasă’ în comentarii scurte adresate jurnaliştilor la scurt timp după sosirea sa la Shanghai.

Albanese, care este la a doua vizită în China în calitate de prim-ministru, urmează să se deplaseze apoi la Beijing şi Chengdu în timpul acestei călătorii care va dura până vineri.

Toate subiectele vor fi discutate cu oficialii chinezi, inclusiv cu preşedintele Xi Jinping, a afirmat el, scrie agerpres.ro.

“Colaborăm acolo unde putem, suntem în dezacord acolo unde trebuie şi suntem capabili să avem conversaţii oneste despre aceste dezacorduri”, a explicat presei premierul australian înainte de plecare.

Din acest punct de vedere, diplomaţia chineză a subliniat că relaţiile bilaterale ‘continuă să se îmbunătăţească şi să crească’.

În timp ce preşedintele american Donald Trump perturbă cadrul comerţului mondial cu taxele sale imensele, stârnind incertitudini printre aliaţii săi care ar putea fi nevoiţi să îşi diversifice parteneriatele, această vizită ‘nu va fi o plimbare în parc’, avertizează Huong Le Thu, directoare adjunctă pentru Asia în cadrul International Crisis Group.

Cu atât mai mult, adaugă ea, cu cât ‘Australia trebuie, de asemenea, să gestioneze cu atenţie alianţa sa cu America lui Trump şi dezacordurile apărute pe tema comerţului’.

În pofida unor apropieri, Australia se arată prudentă. A anunţat în februarie că va interzice pe dispozitivele guvernamentale instrumente ale start-up-ului chinezesc de inteligenţă artificială Deepseek invocând temeri în privinţa securitatea datelor. Beijingul a criticat această decizie, calificând-o ca fiind o ‘politizare a problemelor economice, comerciale şi tehnologice’.

O altă piatră de încercare este subiectul referitor la portul australian Darwin, operat în prezent de o companie chineză, pe care guvernul australian s-a angajat să îl recupereze.

Cu toate acestea, China rămâne unul dintre principalii parteneri comerciali ai Australiei, reprezentând aproape o treime din schimburi sale.

VIDEO Cel mai temut om al lui Vladimir Putin s-a întâlnit cu Kim Jong Un: ‘O frăție de luptă invincibilă’

UPDATE – Congresul PNL – Bolojan a fost ales preşedintele PNL cu 976 de voturi / Noii prim-vicepreşedinţi ai partidului sunt: Predoiu, Ciucu, Veştea şi Pauliuc / Dan Motreanu, noul secretar general al partidului / Ce a declarat Ilie Bolojan