Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că, deşi în sistemul de sănătate s-au investit bani mulţi, ”condiţiile medicale nu au crescut direct proporţional”. Ea constată că, deşi există sesizări privind malpraxisul, consecinţe ”nu prea” sunt, iar în acest context consideră că ”trebuie să existe cineva la decizie cu voinţă să taie în carne vie, pentru că în general sistemele nu se atacă din interior”.
”Situaţia din spitalele din România este una cronică şi această nenorocire, aş caracteriza-o, practic a redeschis subiectul unei reforme reale în sistemul de sănătate pentru că, pe fond, în România s-au adus bani mulţi în sistemele medicale, de la aparatură, până la infrastructură spitalicească. Din nefericire, condiţiile medicale nu au crescut direct proporţional şi în continuare suntem deficitari la anumite proceduri medicale unde, dintr-o conivenţă care funcţionează şi în alte sisteme, cum este, să spunem, oarecum conivenţa cadrelor medicale, nu s-a reuşit până acum şi nu a existat suficientă voinţă pentru introducerea unor proceduri care să ducă la sancţionarea şi a unor greşeli din partea corpului medical”, a afirmat Raluca Turcan, la Digi 24, luni seară.
Ea a declarat că în toate sistemele există tendinţa ca profesioniştii să se apere unii pe alţi ”şi atunci trebuie să existe cineva la decizie cu voinţă să taie în carne vie, pentru că în general sistemele nu se atacă din interior”.
”Uitaţi-vă pe cifre, avem foarte puţine situaţii de sancţionare a malpraxisului. Eu nu pot să spun că în fiecare zi urmăresc ce se întâmplă în sistemul sanitar, dar avem cazuri de malpraxis sesizate şi consecinţe nu prea”, a adăugat Raluca Turcan.
Ministrul Culturii a evitat să comenteze dacă colegul său din guvern, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ar trebui să demisioneze în urma scandalului legat de decesele suspecte de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” din Bucureşti.