????BREAKING: Loud boos ERUPT the moment Donald Trump appears on the Jumbotron during the National Anthem at the World Cup Final. The camera cut away almost instantly. The world is watching and MAGA is crumbling. pic.twitter.com/d18apcplYQ
— CALL TO ACTIVISM (@CalltoActivism) July 13, 2025
Primirea sa la finala dintre París Saint-Germain şi Chelsea, de către cei 81.118 spectatori ai impunătorului stadion MetLife, a fost mixtă: aplaudat la sosire, a fost însă huiduit când chipul său a apărut pe ecranul gigant al stadionului în timpul imnului american, alături de soţia sa Melania. Camerele de filmat au schimbat imediat unghiul. Cele mai puternice huiduieli au avut loc după meci, când a urcat pe podium pentru a înmâna jucătorilor medaliile şi trofeele.
Chelsea Londra a învins duminică seara echipa campioană a Europei, PSG, scor 3-0, şi a cucerit Cupa Mondială a Cluburilor.
Deşi fotbalul nu ocupă încă un loc proeminent în Statele Unite, Donald Trump beneficiază de un atu important în acest domeniu: o relaţie foarte privilegiată cu Gianni Infantino, şeful FIFA. Italo-elveţianul, aflat duminică lângă Donald Trump în tribună, şi-a afişat fără reţinere apropierea de preşedintele american. De la o vizită anterioară a şefului FIFA la Casa Albă, în martie, republicanul a păstrat trofeul Cupei Mondiale a Cluburilor în Biroul Oval.
Întrebat dacă Donald Trump iubeşte fotbalul, şeful FIFA a sugerat că da, în special datorită fiului său Barron, în vârstă de 19 ani. „Mi-a explicat că fiul său adoră fotbalul”, a declarat Gianni Infantino. „Şi, bineînţeles, când eşti părinte, iubeşti ceea ce iubesc copiii tăi, aşa că cred că îi place” fotbalul, a adăugat el. Se spune chiar că, în liceu, Donald Trump a jucat fotbal timp de un an.
Chiar dacă acest sport este, în ciuda creşterii sale, mult mai puţin popular în ţară decât fotbalul american, baseballul sau baschetul, miliardarul vede în el o oportunitate de a-şi extinde puterea şi influenţa. Donald Trump aminteşte cu plăcere că Statele Unite au câştigat, împreună cu Canada şi Mexic, dreptul de a găzdui Cupa Mondială din 2026, în timpul primului său mandat, în 2018. Iar prima ediţie a Cupei Mondiale a Cluburilor cu 32 de echipe, care se încheie duminică, a fost un mare succes, potrivit FIFA, Gianni Infantino adăugând chiar, preluând o expresie preferată a lui Donald Trump: „a început epoca de aur a fotbalului de club”.
Însă, între acuzaţiile de suprasolicitare a calendarului jucătorilor şi afluenţa uneori foarte modestă, îndoielile cu privire la credibilitatea acestei competiţii sunt departe de a fi risipite.
Şi fotbalul nu scapă de politică. Când a primit jucătorii de fotbal ai echipei Juventus Torino în Biroul Oval în iunie, Donald Trump a lansat o tiradă împotriva persoanelor transgender din sport, unul dintre subiectele sale preferate, luându-i chiar la rost pe jucători şi întrebându-i: „O femeie ar putea intra în echipa voastră, băieţi?”.
Politica sa deosebit de agresivă în materie de imigraţie a pătruns şi în sfera sportului, deoarece ridică problema venirii spectatorilor străini la Cupa Mondială din 2026. În mai, vicepreşedintele său, JD Vance, a declarat că aceştia vor fi „bineveniţi” în Statele Unite, „dar când totul se va termina, vor trebui să se întoarcă acasă”.
De atunci, administraţia Trump a reinstituit interdicţia de intrare în Statele Unite pentru cetăţenii din 12 ţări, majoritatea din Africa sau Orientul Mijlociu. Casa Albă a dat asigurări că echipele participante la Cupa Mondială nu vor fi afectate.
La sfârşitul lunii iunie, echipa feminină de baschet din Senegal a fost nevoită să renunţe la un stagiu de pregătire în Statele Unite, în vederea turneului AfroBasket 2025, din cauza lipsei vizelor.