Un fost premier israelian face praf planurile lui Netanyahu – Aşa-numitul oraş umanitar va fi perceput ca un lagăr de concentrare

#image_title

Ehud Olmert, un critic al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat că interpretarea inevitabilă a planurilor guvernului israelian va fi nu că se doreşte salvarea palestinienilor, ci că se doreşte deportarea lor sau alungarea lor.

Aşa-numitul “oraş umanitar” care ar urma să fie construit pe ruinele oraşului Rafah a fost anunţat săptămâna trecută de ministrul israelian al apărării, Israel Kata, care a declarat că oraşul va putea găzdui pe toţi cei două milioane de palestinieni câţi trăiesc în Fâşia Gaza. Potrivit planurilor, palestinienilor aduşi în oraşul umanitar nu li se va permite să plece decât dacă vor decide în mod voluntar să emigreze.

Ehud Olmert a fost prim ministru al Israelului din data de 16 aprilie 2006 și până la 31 martie 2009, ca lider al partidului de centru „Kadima” întemeiat de predecesorul sau, Ariel Sharon. Ehud Olmert a fost în mai multe rânduri ministru în guvernele Israelului, precum și primar al Ierusalimului.

În timpul mandatului sale ca prim ministru au avut loc Războiul din Liban din 2006 cu miliția partidului islamist șiit Hezbollah din Liban și Operația „Plumb turnat”, represalii la atacurile asupra localităților din Israel cu rachete trase de pe teritoriul Fâșia Gaza, aflată sub controlul guvernului mișcării islamiste palestiniene Hamas.

Costurile economice

Controversatul plan de creare a unui “oraş umanitar” în Fâşia Gaza, susţinut de miniştrii israelieni ai apărării şi de finanţe, ar putea afecta puternic finanţele publice israeliene, potrivit unor responsabili din Ministerul de Finanţe al cabinetului condus de premierul Benjamin Netanyahu, relatează luni postul de televiziune local i24News.

Estimat la 15 miliarde de shekeli (aproximativ 3,8 miliarde de euro) în faza sa iniţială, proiectul ar necesita apoi 10 miliarde de shekeli (2,5 miliarde de euro) suplimentar în fiecare an pentru funcţionarea sa. O sumă pe care responsabilii respectivi o consideră dificil de absorbit de bugetul naţional fără unele măsuri drastice: creşterea impozitelor, reducerea bugetelor pentru sănătate, educaţie şi servicii sociale.

Prezentat ca posibilă soluţie pentru cazarea temporară a sutelor de mii de palestinieni relocaţi în Gaza, oraşul ar fi dotat cu infrastructuri complete – drumuri, reţele hidrografice şi canalizare, iluminare publică, spital, şcoli – dar fără locuinţe permanente.”E ca şi cum am construi un nou oraş israelian, dar fără case”, a rezumat un responsabil guvernamental.

Totuşi, acest proiect de anvergură a fost dezbătut doar în cadrul a două reuniuni restrânse ale cabinetului de miniştri şi rămâne confidenţial în cadrul cercurilor de securitate şi financiare. Dacă ministrul de extrema dreaptă Betsalel Smotrich şi cel al apărării Israel Katz (din partea Likud, de dreapta) îi sunt favorabili, experţi din Ministerul de Finanţe i se opun, invocând absenţa unei surse clare de finanţare.

Lansarea proiectului înainte de sfârşitul lunii iulie, potrivit estimărilor acestora, ar necesita un pachet financiar de 25 miliarde de shekeli (6,4 miliarde de euro) pentru Ministerul Apărării, în special pentru a mobiliza zeci de mii de rezervişti. Un surplus de venituri fiscale de 20 de miliarde de shekeli în acest an ar putea compensa parţial cheltuielile, dar se aşteaptă ca deficitul bugetar să depăşească în continuare 5% sau chiar să ajungă la 6%, potrivit FMI şi altor instituţii.

Experţii avertizează că dacă guvernul dă undă verde, acest proiect riscă să forţeze reduceri bugetare pe scară largă şi să înăsprească presiunea fiscală, afectând o populaţie cu o situaţie deja fragilă în urma repercusiunilor războiului şi pandemiei.

România vrea să învingă bolile cardiovasculare: strategia care schimbă regulile jocului până în 2030

Vicepremierul Tanczos Barna: Se putea şi fără majorarea TVA, dar trebuia luată o măsură cu impact bugetar similar. Mai devreme sau mai târziu, vom ajunge la impozitare progresivă