Armata rusă anunţă că a cucerit oraşul strategic New York în estul Ucrainei

Armata rusă revendică marţi cucerirea oraşului New York, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, pe care-l prezintă drept o importantă platformă logistică a trupelor ucrainene, relatează AFP.

”Grupul (militar) Centru (…) a eliberat Novgorodskoie (numele rus al New Yorkului uceeainean), una dintre cele mai mari localităţi din aglomeraţia Toreţk şi un centru logistic important”, anunţă într-o dare de seamă zilnică Ministerul rus al Apărării.

Localitatea New York – în care s-au instalat colonişti germani în secolulu al XIX-lea – a purtat acest nume până în 1951, anul în care autorităţile sovietice au redenumit-o, în plin Război Rece, Novgorodskoie.

Oraşul a redevenit New York în vara lui 2021, în urma presiunii unor activişti ucraineni.

El se află la şase kilometri sud de oraşul în mare parte distrus Toreţk, care este, la rândul său, ţinta unei ofensive riuse de mai multe săptămâni.

Ofensiva militară ucraineană declanşată în urmă cu două săptămâni în regiunea rusă Kursk se bucură de multă atenţie deoarece mută ostilităţile pe teritoriul Rusiei, însă epicentrul confruntărilor armate rămâne în estul Ucrainei, unde trupe ruseşti, mai bine echipate şi mai numeroase, avansează treptat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut din cucerirea totală a Doneţkului – din care fac parte regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk – o prioritate a trupelor Kremlinului.

Lucrările de modernizare a stadionului „Motorul” din Oradea au fost finalizate. Acesta dispune de instalaţie de nocturnă şi instalaţie de irigare

Aproximativ 25.000 de membri ai forţelor de ordine, mobilizaţi pentru Jocurile Paralimpice de la Paris