Protestul spontan de la Lungulețu nu a fost chiar atât de spontan. Am încercat să aflăm detalii despre cei care protestau și detaliile obținute ne arată că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost prins într-un fel de ambuscadă cu puternic iz politic.
Un grup de 50-60 de persoane s-au adunat în momentul în care a venit ministrul Agriculturii, dar în jurul lor roiau și reprezentanții AUR. Plecând pe fir am aflat că unii dintre protestatari nu erau chiar din Lungulețu, cu atât mai puțin să aibă pământuri pe acolo.
Chiar în timpul declarației de presă, ministrul Florin Barbu a întrebat-o pe o femeie care protesta dacă este din Lungulețu, iar aceasta i-a mărturisit senin că este din Călărași.
Oamenii care protestează la Lungulețu au un slogan simplu ”Apa este de la Dumnezeu!”. Este greu de contrazis un astfel de slogan, dar infrastructura care îți asigură accesul la apa respectivă este făcută de Guvern, bineînțeles tot cu ajutorul lui Dumnezeu. Un baraj, un dig împotriva inundațiilor sau decolmatarea râului, astea nu sunt direct de la Dumnezeu, ci sunt făcute de oameni.
Aici apar însă problemele. Oamenii ar trebui să plătească 2 lei la mia de metri cubi de apă extrasă din Dâmbovița, dar nici nu doresc (Pentru că ”Apa este de la Dumnezeu”) și nici nu prea pot plăti asta pentru că mulți nu sunt proprietari pe acele terenuri.
Nu, oamenii nu cultivă ilegal pe acele terenuri, însă situația juridică este una complicată. În foarte multe cazuri, terenurile au fost moștenite de la părinți, dar nu s-a mai făcut succesiunea. În alte cazuri, oamenii mai bătrâni din sat dau terenul unora mai tineri care îl pot lucra și la final sunt plătiți în produse.
În acest fel, fermierii din Lungulețu, dar și din multe alte sate ale României, nu pot plăti ”Apa de la Dumnezeu” și nici nu se pot înscrie la APIA, soluție prin intermediul căreia ar primi 1600 de euro la hectar cultivat.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, va propune subvenţionarea cu 50% a cheltuielilor cu combustibilul utilizat în legumicultură pentru organizaţiile de udători, în acest sens urmând să aibă loc o discuţie la nivel guvernamental.
Barbu a transmis acest lucru legumicultorilor din comuna dâmboviţeană Lunguleţu, care s-au plâns că nu pot să îşi irige culturile, pentru că reprezentanţii Administraţiei Naţionale “Apele Române” (ANAR) au susţinut că fermierii au captat ilegal apa din râul Dâmboviţa.
“Am avut o discuţie cu fermierii din Lunguleţu. Discuţiile au fost unele foarte clare. Până pe 31 decembrie nu sunt probleme pentru fermierii români de a iriga în continuare culturile de legume în câmp. Ulterior o să am o discuţie la nivel guvernamental, astfel încât să venim cu o propunere, aşa cum beneficiază în sistemul de irigaţii din România toţi fermierii – vorbim de organizaţiile de udători – în aşa fel încât decontarea cheltuielilor privind combustibilul utilizat în legumicultură să fie subvenţionat cu 50%. De aceea, cine vrea să să încheie un contract cu Apele Române cu 2 lei, 3 lei pe 1.000 de mc de apă va beneficia şi de acest sprijin. Cine nu vrea acest sprijin de a deconta combustibilul solid şi lichid utilizat în legumicultură, sigur va plăti aceşti 2 lei pe 1.000 mc. Vor fi puse printr-o schemă de ajutor de minimis, aşa cum face Ministerul Agriculturii şi în sistemul de irigaţii naţional”, a precizat Florin Barbu.
În data 1 iulie 2025, Apa Nova București a solicitat către Administrația Bazinală Argeș–Vedea asigurarea necesarului de debit pe râul Dâmbovița de 5 m³/s, prin suplimentarea cu 0,5 m³/s. Această intervenție a fost realizată ca urmare a constatării diminuării cantității de apă brută necesară producerii de apă potabilă. Apele Române a răspuns pozitiv solicitării, efectuând manevrele necesare.
Precizăm că debitele necesare de pe râurile Argeș și Dâmbovița sunt stabilite în baza contractului existent între Apele Române și Apa Nova București.
Suplimentarea debitelor apare strict ocazional, în special în sezonul cald, din cauza reducerii debitelor cursurilor de apă și a cererii ridicate de apă potabilă a locuitorilor din București și din comunele limitrofe. În alte situații, astfel de cereri apar ca urmare a unor factori, precum încărcarea cu alge cauzată de temperaturile ridicate sau fenomene specifice sezonului rece.
Apa Nova București declină orice implicare în acțiunile de control realizate de către Apele Române în comuna Lungulețu, responsabilitatea companiei noastre limitându-se strict la monitorizarea calității apei brute destinate potabilizării.