Ciocnirile între secte au escaladat în regiunea Sweida din Siria, predominant druză, unde au răsunat tiruri de arme automate şi bombardamente cu mortiere, după mai multe zile de violenţe, în care guvernul condus de islamişti s-a străduit să implementeze un acord de încetare a focului, scrie Reuters.
Reporterii Reuters au auzit focuri de armă din oraşul Sweida şi au văzut proiectile căzând în satele apropiate. Deocamdată nu există raportări confirmate privind victime.
Guvernul a afirmat că forţe de securitate sunt desfăşurare în regiunea din sud pentru a încerca o menţinere a păcii şi a făcut apel la toate părţile implicate să oprească luptele, după aproape o săptămână de violenţe în care sute de persoane au fost ucise.
Sâmbătă seara târziu, ministrul de Interne a anunţat că în oraşul Sweida ciocnirile s-au oprit şi zona a fost ”curăţată” de luptătorii din triburile de beduini, în urma desfăşurării trupelor.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o grupare de monitorizare britanică, a afirmat că, de săptămâna trecută, ciocnirile din Sweida au ucis cel puţin 940 de persoane. Reuters nu a putu verifica în mod independent acest bilanţ.
Preşedintele interimar Ahmed al-Sharaa a afirmat că medierea ”arabă şi americană” au ajutat la reinstaurarea calmului, înainte ca ciocnirile să escaladeze. El a criticat Israelul pentru lovituri aeriene în cursul săptămânii.
Violenţele din regiunea druză pun în dificultate Damascul
Luptele reprezintă cea mai recentă provocare pentru controlul Guvernului lui Sharaa, dominat de islamişti, care a venti la putere duăă ce rebelii l-au răsturnat pe preşedintele autocrat Bashar al-Assad, în decembrie.
Acestea au început săptămâna trecutâ, sub forma ciocnirilor între druzi – o minoritate religioasă din sudul Siriei, Înălţimile Golan ocupate de Israel şi părţi din Liban şi Iordania – şi triburile de beduini sirieni.
Forţele guvernamentale au venit pentru a înăbuşi tensiunile, ciocnindu-se cu luptătorii druzi şi atacând comunitatea druză.
Violenţele de sâmbătă au fost între druzi şi beduini, afirmă martorii.
Luptele s-au extins în Israelul învecinat, care a desfăşurat atacuri aeriene în sudul Siriei şi asupra Ministerului Apărării de la Damasc, săptămâna aceasta, în timp ce forţele guvernamentale luptau cu druzii. Israelul afirmă că îi protejează pe druzi, care formează o minoritate semnificativă în Israel.
Însă Israelul şi Washingtonul au păreri divergente în ce priveşte Siria. SUA sprijină o Sirie centralizată sub guvernarea lui Sharaa, care a promis să conducă pentru toţi cetăţenii, în timp ce Israelul afirmă că guvernarea este dominată de jihadişti şi reprezintă un pericol pentru minorităţi.
În martie, armata siriană a fost implicată în uciderea în masă a membrilor minorităţii alawite, căreia îi aparţinea mare parte din elita lui Assad.
Tensiuni Israel-Siria
Sâmbătă, preşedinţia siriană a anunţat o încetare imediată a focului şi a cerut ca ostilităţile să înceteze de îndată. Sharaa a afirmat că Siria nu va fi ”un teren de teste pentru diviziuni, secesiuni sau incitări sectante”.
”Intervenţia israeliană a împins ţara într-o fază periculoasă care i-a ameninţat stabilitatea”, a spus el, într-un discurs televizat.
Sharaa a părut să dea vina pe luptătorii druzi pentru cele mai recente ciocniri, acuzându-I de atacuri de răzbunare împotriva beduinilor.
Ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a afirmat că Sharaa ţine partea criminalilor.
”În Siria lui al-Shara, este foarte periculos să fi membru al unei minorităţi – kurdă, druză, alawită sau creştină”, a scris el pe X.
Trimisul SUA Tom Barrack a anunţat, vineri, că Siria şi Israelul au fost de acord cu o încetare a focului.
Barrack, care este şi ambasadorul SUA în Turcia şi trimisul Washingtonului în Siria, le-a cerut druzilor, beduinilor şi sunniţilor ca, împreună cu alte minorităţi, să ”construiască o nouă şi unită identitate siriană”.
Israelul a atacat facilităţile militare siriene în cele şapte luni de după căderea lui Assad şi afirmă că vrea ca zone din sudul Siriei, din apropierea graniţei sale, să rămână demilitarizate.
Vineri, un oficial israelian a afirmat că Israelul a fost de acord să permită accesul limitat al forţelor siriene în Sweida pentru două zile.
Spitalul din Sweida este plin de victime
Mansour Namour, un locuitor al unui sat din apropiere de oraşul Sweida, a afirmat că sâmbătă după-amiază lângă locuinţa sa cădeau încă mortiere şi că 22 de persoane, cel puţin, au fost rănite.
Un medic din Sweida a afirmat că un spital local era plin de cadavre şi răniţi după zile de violenţă.
”Toate rănile sunt de la bombe, unii oameni au răni la piept. Sunt şi răni la membre, de la şrapnel”, a afirmat Omar Obeid, directorul spitalului.