România are datoria de a-și consolida rolul în plan internațional și de a deveni un actor mai activ în regiune, în contextul tensiunilor geopolitice și al războiului din Ucraina. Declarația a fost făcută sâmbătă seara de ministrul de Externe, Oana Țoiu, la Antena 3 CNN. Șefa diplomației române a subliniat că sprijinul pentru Ucraina rămâne o prioritate, întrucât este direct legat de siguranța României.
„În acest moment, pentru România, este cel mai important să își crească puterea vocii, puterea de negociere și rolul care este văzut, în interiorul Uniunii Europene, al NATO și internațional, inclusiv în componenta economică”, a declarat ministrul de Externe. Țoiu a punctat că apartenența României la structurile internaționale trebuie valorificată strategic, pentru a evita o eventuală criză economică și pentru a consolida securitatea regională.
Ministrul a evidențiat și nevoia ca România să devină mai proactivă în relația cu partenerii externi: „Este o conversație care clarifică importanța pe care România o are în regiune și nevoia celorlalți parteneri de a lucra cu noi într-o zonă mult mai activă a proiectelor, a inițiativelor și cu o viteză mai mare de reacție, decizie și implementare”.
Referindu-se la conflictul din Ucraina, Țoiu a condamnat atacurile rusești recente, pe care le-a calificat drept „incalificabile”, și a susținut că România trebuie să treacă de la un sprijin defensiv la unul ofensiv: „Trebuie să facem trecerea de la a ajuta Ucraina să reziste la a ajuta Ucraina să câștige”.
România, bază NATO pentru F-16 și drone. Țoiu: „Putem învăța de la armata ucraineană”
Șefa diplomației a explicat și contextul donației unui sistem Patriot către Ucraina, precizând că aceasta nu a afectat securitatea națională: „Sistemul Patriot donat a salvat vieți, inclusiv ale românilor din Cernăuți. Nu am fost vulnerabilizați, pentru că am primit fonduri pentru a achiziționa alt sistem, deja activat”.
Ea a vorbit și despre sprijinul militar oferit Ucrainei prin antrenarea piloților de F-16: „Suntem bază de formare pentru piloții ucraineni și vrem să dezvoltăm această componentă. Putem învăța de la armata ucraineană în ce privește utilizarea dronelor și putem construi împreună inclusiv pe zona de producție”.
În paralel, România oferă și sprijin umanitar, în special în domeniul sănătății și protejării copiilor: „Nu cred că există om pe lume, creștin sau nu, care să critice ajutorul dat unor copii care sunt în riscul de a fi omorâți de bombele rusești”.
Țoiu a subliniat că o parte a descurajării agresiunii ruse o reprezintă creșterea investițiilor NATO în apărare: „Investițiile comunicate recent de Donald Trump și Mark Rutte vor consolida prezența militară în statele din proximitatea războiului și vor avea efecte asupra tacticii de descurajare”.