Firmele americane vor dezvolta un plan general pentru energia din Siria după ce Donald Trump ridică sancțiunile

#image_title

Această mișcare marchează o schimbare rapidă de situație, companiile americane intrând într-o țară aflată anterior sub unul dintre cele mai stricte regimuri de sancțiuni din lume, ridicat de președintele american Donald Trump la sfârșitul lunii iunie.

Companiile intenționează să ajute la explorarea și extragerea petrolului și gazelor și să producă energie pentru a ajuta la relansarea economiei, în timp ce guvernul încearcă să readucă Siria pe hartă. Planul vine după o încercare a altor companii, multe din statele arabe din Golf, de a semna acorduri pentru a consolida infrastructura portuară și de generare a energiei din Siria.

Detaliile planului nu au fost raportate anterior.

„Inițiem dezvoltarea unui plan general cuprinzător pentru energie și producerea de electricitate în Siria, bazat pe o evaluare preliminară a oportunităților pentru îmbunătățiri pe termen scurt ale capacității de generare și ale furnizării de servicii”, a declarat Bass pentru Reuters prin telefon.

„Eforturile noastre vizează sprijinirea revitalizării sectorului energetic în coordonare cu părțile interesate relevante”, a adăugat el.

„Aceasta include activități potențiale pe întregul lanț valoric – de la explorare și producție până la generarea de energie electrică, inclusiv centrale electrice cu ciclu combinat”, a spus el, refuzând să ofere mai multe detalii.

Argent LNG, care dezvoltă o instalație de export de gaze naturale lichefiate în Louisiana, a semnat în ianuarie un acord neobligatoriu pentru a furniza Bangladeshului până la 5 milioane de tone metrice de combustibil anual, primul acord major de furnizare de GNL din SUA de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump.

Reuters nu a primit niciun răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail furnizorului global de servicii energetice Baker Hughes, în timp ce compania de petrol și gaze Hunt Energy, cu sediul în Texas, a refuzat să comenteze.

Planul este de a începe cu zonele de la vest de râul Eufrat, aflate sub controlul guvernului sirian.

Estul Siriei, unde se produce o mare parte din petrolul sirian, rămâne controlat de Forțele Democratice Siriene, un grup armat susținut de SUA și condus de kurzi, pe care Washingtonul l-a îndemnat să se integreze cu noile autorități de la Damasc, în urma înlăturării fostului lider sirian Bashar al-Assad.

După 14 ani de război, sectorul electric din Siria este grav avariat, generând doar 1,6 gigawați de electricitate, în scădere de la 9,5 GW înainte de 2011. Sunt necesare miliarde de dolari în investiții pentru a remedia sectorul, așa că statul cu probleme de lichiditate se uită la investiții private sau la donatori pentru a acoperi costurile.

În luna mai, Siria a semnat un memorandum de înțelegere cu UCC Holding din Qatar pentru a dezvolta proiecte de generare a energiei în valoare de 7 miliarde de dolari, inclusiv patru centrale electrice cu turbine pe gaz cu ciclu combinat și o centrală solară de 1.000 MW în sudul Siriei.

Într-o postare pe LinkedIn, joi, ministrul sirian de finanțe, Yisr Barnieh, a declarat că cele trei companii cu sediul în SUA formează o coaliție pentru a investi în Siria și a dezvolta sectorul energetic al țării.

„Această vizită semnalează un interes tot mai mare în rândul companiilor și investitorilor americani de a se implica în Siria”, a spus el.

Bass, directorul general al Hunt Energy, Hunter L. Hunt, și un director executiv de la Baker Hughes au sosit în Siria miercuri dimineață cu un avion privat și se întâlneau cu Barnieh când Israelul a efectuat o serie de atacuri aeriene asupra Damascului, care au zguduit orașul, a declarat Bass.

„A fost mare”, a spus Bass, care lucrează la proiectul energetic de când a vizitat Damascul și s-a întâlnit cu președintele sirian Ahmed al-Sharaa în aprilie.

El a participat atât la eforturile conduse de stat, cât și la cele informale de a-l lobbya pe Trump pentru a se întâlni cu Sharaa.

Întâlnirea istorică a avut loc la mijlocul lunii mai, cu un puternic impuls din partea liderilor Turciei și Arabiei Saudite, iar Trump a anunțat sfârșitul sancțiunilor împotriva Siriei. Pe măsură ce acestea sunt eliminate treptat, interesul investitorilor pentru Siria a crescut.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Chevron câștigă procesul cu Exxon, dar pierde timp, petrol și miliarde

G4 Media: Percheziţii ale DNA la mai multe adrese, inclusiv la locuinţa lui Cristian Popescu Piedone şi la un complex din Mamaia unde el era cazat/ Şeful ANPC, suspectat că a avertizat un hotel din Sinaia despre un control