- Premierul Ilie Bolojan a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că Guvernul nu mai poate asigura finanțarea pentru toate proiectele de investiții aflate în desfășurare în această perioadă. Astfel, Executivul va prioritiza proiectele care se află într-o fază mai avansată, iar celelalte vor fi amânate „cel puțin în lunile următoare”. Un program care va fi prioritizat de Guvern este Anghel Saligny, a spus Ilie Bolojan.
Grindeanu: „PSD susține adoptarea rapidă a unui pachetul de măsuri cu o destinație clară: tăierea privilegiilor și sinecurilor! Inclusiv prin angajarea răspunderii Guvernului! PSD nu girează obtuzități contabile care pun lacăt pe dezvoltarea comunităților locale! Nicio țară nu s-a dezvoltat lovind în proprii cetățeni. În prezent, sunt aproximativ 2700 de proiecte de drumuri, gaze, apă și canalizare care au fost oprite în toată țara. Închiderea lor înseamnă dispreț față de nevoile reale ale românilor! Înseamnă risipă de bani și nu economie, pierderea lucrărilor deja făcute și a unor locuri de muncă!”, a explicat liderul PSD.
PSD a solicitat „ferm” în acest sens o analiză „riguroasă de oportunitate” și „utilitate” pe fiecare proiect în parte.
„Concret: stoparea unui proiect aflat la 60% cu o valoare de 50 de milioane de lei și pentru care s-au cheltuit deja 30 de milioane, nu egalează automat cu o economie de 20 de milioane! Ci cu pierderea totală a investiției! De ce? Pentru că va costa mai mult să fie conservat acel proiect, decât să fie finalizat!
PSD nu este de acord cu o astfel de abordare, văzută doar de la înălțimea unui birou, într-un tabel!
DA- acolo unde nu s-au început lucrările cred că putem amâna.
DA putem să ne lipsim un an de săli de sport, cămine culturale și bazine de înot.
Dar NU ne putem lipsi de infrastructura esențială!
Vom continua să cerem evaluări obiective, transparente și asumate pentru toate proiectele, pentru că fiecare localitate din această țară contează.
Să spui că Programul Anghel Saligny – inițiat în guvernarea de dreapta cu prim-ministru liberal, este un proiect ”de furat” înseamnă să insulți mii de primari care muncesc corect și milioane de români care așteaptă apă, canalizare, gaze și drumuri mai bune. Dacă unii au furat, să se ducă la pușcărie! Dar nu oprești toată România pentru că cineva nu ar fi respectat legea. Aceasta nu este reformă, ci o greșeală administrativă.
Avem responsabilități uriașe față de românii cu venituri mici și medii și față de comunitățile locale. PSD a intrat în Guvern tocmai ca să apere aceste lucruri. Cine crede că se poate guverna doar cu tăieri și blocaje și cu punerea întregii economii în cap să își asume deschis asta.
Curajul reformei înseamnă să te iei de cei care nu plătesc taxe și impozite, care fac lobby ca să evite majorarea redevențelor sau care își externalizează profiturile.
Această formulă de guvernare este singura șansă pentru ca România să își păstreze direcția de dezvoltare, dar deciziile trebuie luate împreună de toate partidele. Nu unilateral, nu prin circulare și nu peste capul celor care guvernează pentru românii din toate comunitățile, de la cele mai mici, la cele mai mari”, a concluzionat Grindeanu.
Bolojan despre Programul „Anghel Saligny”: Această sumă este aproape în totalitate consumată
După valul de critici stârnit de anunțul lui Bolojan privind oprirea finanțării Programului Național „Anghel Saligny”, șeful Executivului a revenit luni cu explicații privind această decizie.
Luni, la B1 TV, premierul Bolojan a apărat decizia de a opri finanțările Programului Național „Anghel Saligny”, având în vedere situația bugetară dificilă în care se află statului român, „Aceste investiții au avut anul acesta o sumă alocată. Această sumă este aproape în totalitate consumată”, relateză Mediafax.
„Noi în primele șase luni am cheltuit mai mult decât ne-am angajat și am încasat mai puțin bani decât am gândit că vom încasa, nu avem de unde să mai alocăm sume suplimentare”, a declarat premierul, explicând totuși că 35% din Program va putea contiuna până la finalul anului „la propunerea Ministerului (N.R. Dezvoltării) s-a luat această decizie ca proiectele pe drumuri care sunt într-o proporție de 80% deja realizate să fie continuate ca să putem finaliza ceva anul acesta, iar la componenta de apă, canalizare și gaz, cele care sunt deci într-o fază de peste 40%. Dacă ar fi să intersectăm aceste proiecte, ar însemna că 35% din proiectele pe Anghel Saligny ar urma să continue”.
„Indiferent cine este în guvernare, nu mai există posibilitatea să continue aceste proiecte la sumele care au fost contractate fără să se gândească nimeni că era nevoie de o eșalonare”, a continuat Bolojan.