Agențiile de turism, reacție dură la adresa ministrului Miruță: ‘Vrea să pună coliva pe turismul de incoming!’

#image_title

„Turismul de incoming este o formă de export, iar banii aduși de turiștii străini reprezintă o investiție în economia națională, nu o cheltuială”, avertizează ANAT într-un comunicat transmis marți, 22 iulie. Potrivit asociației, participarea la târgurile internaționale nu este o opțiune, ci o necesitate absolută, având în vedere că peste 180 din cele 195 de țări ale lumii participă anual la evenimente precum cele de la Londra sau Berlin.

Criticile cele mai dure vin din partea președintelui ANAT, Dr. Alin Burcea, care acuză actualul guvern că face „un efort special” pentru a distruge ceea ce a mai rămas din turismul românesc. „Dacă tăiem și târgurile, mai bine închidem turismul de incoming! Ce ne mai trebuie turiști străini? Să ne plimbăm banii în familie!”, afirmă acesta, ironizând decizia ministrului Miruță.

Burcea atrage atenția că România a ajuns pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de turiști străini, cu doar 2,5 milioane de vizitatori în 2024, în timp ce Albania a atras 11 milioane, iar Bulgaria 13 milioane. „Bugetul actual de 2 milioane de euro pentru promovarea turistică este ridicol. Este un buget de firmă, nu de țară!”, subliniază liderul ANAT.

Vicepreședintele ANAT, Adrian Voican, coordonator al Comisiei de Incoming, propune o soluție de compromis: ministrul să participe la câteva târguri alături de specialiștii din industrie, pentru a înțelege importanța acestora. „Participarea la târguri este ca un factor de igienă: nu e neapărat un plus că mergi, dar e catastrofal dacă nu mergi”, afirmă Voican.

ANAT mai arată că promovarea eficientă a României ca destinație turistică presupune un mix de acțiuni, dincolo de simpla prezență online: infotripuri, burse de turism, colaborări cu ambasadele, campanii în presa internațională, caravane și evenimente B2B. Totodată, asociația propune organizarea unui târg internațional de incoming în România, destinat agenților de turism și touroperatorilor din întreaga lume.

Reprezentanții ANAT cer actualizarea strategiei de brand de țară și atrag atenția că România are nevoie de un buget de cel puțin 30 de milioane de euro anual pentru promovarea turistică, cercetare de piață și branding național, dacă își propune să atingă obiectivul de 10 milioane de turiști străini anual.

„România a fost membru fondator al Organizației Mondiale a Turismului, a condus această instituție și a fost model de școală turistică în anii ’70-’80. Astăzi, riscăm să dispărem complet din topul mondial al exportului de servicii turistice”, conchide ANAT, reiterând faptul că turismul de incoming este, fără echivoc, o formă de export de care România are urgentă nevoie.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Vizită oficială la Paris: Emmanuel Macron se întâlnește cu noul premier libanez

Departamentul de Justiție al SUA intră în contact cu Ghislaine Maxwell în contextul cazul Epstein