Ministerul Afacerilor Externe salută ratificarea, de către Parlamentul Ucrainei, a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internationale, Ucraina devenind astfel al 125-lea stat parte la acest tratat internaţional. Conform MAE, demersul subliniază angajamentul Ucrainei faţă de justiţia internaţională şi dezideratul combaterii impunităţii pentru cele mai grave crime internaţionale – crima de agresiune, genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război. ”România reiterează sprijinul său ferm pentru justiţia penală internaţională şi pentru tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor de competenţa materială a Curţii Penale Internaţionale, inclusiv în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, subliniază MAE.
”Ministerul Afacerilor Externe salută ratificarea, la 21 august 2024, de către Parlamentul Ucrainei, a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internationale. În baza acestei decizii a Radei Supreme, Ucraina va deveni al 125-lea stat parte la acest tratat internaţional care a pus bazele singurei instanţe penale internaţionale cu vocaţie universală”, transmite MAE joi dimineaţă.
Conform sursei citate, acest demers de o importanţă deosebită, având în vedere mai ales contextul în care este realizat, subliniază angajamentul Ucrainei faţă de justiţia internaţională şi dezideratul combaterii impunităţii pentru cele mai grave crime internaţionale (crima de agresiune, genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război).
”Acţiunea Ucrainei contribuie, neîndoielnic, şi la legitimarea eforturilor sale de activare a tuturor mecanismelor jurisdicţionale posibile pentru sancţionarea agresiunii Rusiei împotriva sa. România reiterează sprijinul său ferm pentru justiţia penală internaţională şi pentru tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor de competenţa materială a Curţii Penale Internaţionale, inclusiv în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, mai arată MAE.
Parlamentul ucrainean a a hotărât miercuri prin vot – după ani de tergiversări şi după o opoziţie militară – ca Ucraina să adere la Curtea Penală Internaţională (CPI), cu speranţa să pedepsească Rusia pentru presupuse crime de război comise pe teritoriul ucrainean, anunţă mai mulţi deputaţi, relatează AFP.