Partenerul de cursă al lui Harris îi electrizează pe democraţi la Chicago

Partenerul de cursă al Kamalei Harris Tim Walz a lansat un apel vibrant la mobilizarea democraţilor în alegerile prezidenţiale – ”veţi avea timp să dormiţi când veţi fi morţi!” -, în a treia seară a Convenţiei democrate, la Chicago, relatează AFP.

”Nu mai avem decât 76 de zile, asta înseamnă nimic”, a declatrat guvernatorul din Minnesota, ales de vicepreşedintă să-i fie alături în duelul împotriva lui Donald Trump, la 5 noiembrie.

”Treaba noastră, pentru toţi cei care ne privesc, este să ne punem în mişcare”, le-a spus el miilor de activişti entuziasmaţi, cărora le-a cerut ”să dea telefoane”, ”să bată la porţi” şi ”să facă donaţii”.

Pe scena din Chicago, sexagenarul, care va deveni vicepreşedinte dacă democraţii obţin o victorie în noiembrie, a acceptat învestirea partidului său în alegeri.

După care a lăudat-o pe Kamala Harris, o femeie ”puternică”, ”plină de experienţă” şi ”pregătită” să fie preşedintă.

Acest bărbat chel care poartă ochelari mici rectangulari, necunoscut marelui public în urmă cu doar câteva săptămâni, a revenit îndelung asupra celor mai marcante momente ale vieţii sale.

El a evocat de la copilăria sa într-un orăşel din Nebraska, la dificultăţile cu care s-a confruntat în conceperea unui copil şi până la cariera sa de antrenor de fotbal american.

El a folosit metafora sportivă şi a dat asigurări că echipa lor ”are un eseu întârziere”, dar ”mingea se află în mâna lor”.

STEVIE WONDER, JOHN LEGEND

Cunoscut prin bonomia sa, Tim Walz a fost propulsat în prim-planul scenei politice după retragerea preşedintelui Joe Biden şi intrarea în cursă a Kamalei Harris – una dintre cele mai mari răsturnări în istoria politică americană.

Alegerea unui partener de cursă de către un candidat la preşedinţie răspunde adesea obiectivului de a atrage noi alegători sau de a compensa slăbiciunile identificate în imagine sau program.

Acest fost profesor de geografie care-şi cultivă imaginea de tip de la ţară ar urma să-i asigure pe alegătorii care o consideră pe Kamala Harris prea progresistă.

Entuziasmul democraţilor faţă de acest nou ”ticket” este în mod clar palpabil pe culoarele Convenţiei.

”Am considerat acest discurs perfect”, salută Edwina Martin, în vârstă de 60 de ani, din Chicago.

Marea reuniune a democraţilor, reorganizată rapid, a avut deja o mulţime de momente culminante.

În deschidere, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a primit luni un omagiu apăsat al delgaţilor şi a fost ovaţionat timp de minute bune de către susţinători în lacrimi.

Au urmat alocuţiunile electrizante de marţi ale lui Michelle şi Barack Obama, cuplul-star al partidului, care a înroşit arena Chicago Bulls cu strigăte de „Yes she can!” (”Da, ea poate!”).

Miercuri seara, delegaţii democraţi au izbucnit în râsete ascultându-l pe fostul preşeidnte Bill Clinton râzându-şi de vârsta republicanului Donald Trump.

Ei au dansat în timpul perfomanţei lui Stevie Wonder şi John Legend şi au aplaudat-o copios pe prezentatoarea Oprah Winfrey.

Unii şi-au şters lacrimile ascultând mărturia emoţionantă a părinţilor unui ostatic american al Hamas – unul dintre cele mai solemne momente ale Convenţiei.

Însă punctul culminant al reuniunii minuţos coregrafiate va avea lco joi, când Kamal Harris va accepta în mod oficial învestitura partidului său.

Este ocazia unei sărbători spectaculoase, punctată de tradiţionala eliberare a mii de baloane roşii, albe şi albastre.

TRUMP, ÎN NORTH CAROLINA

Această învestitură va cimenta duelul între candidata democrată şi republicanul Donald Trump, prevăzut în mai puţin de 80 de zile.

Vrând să oprească elanul noii sale rivale, fostul preşedinte în vârstă de 78 de ani, îşi multiplică săptămâna aceasta deplasările în cele mai disputate state în alegerile prezidenţiale.

Miliardarul s-a aflat miercuri în North carolina, împreună cu partenerul său de cursă J.D. Vance, la primul miting în exterior după tentativa de asasinare care l-a vizat.

Protejat de un geam antiglonţ, el a susţinut un discurs centrat asupra securităţii naţionale şi politicii extrerne.

Urmează alte întâlniri în campanie, în Arizona şi Nevada.

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu, întrebată despre cazul fraţilor Tate: Sunt anumite persoane care cred că agresivitatea în comunicarea publică le rezolvă dosarele penale. Nu impresionează pe nimeni!

Sofyane Mehiaoui, component al echipei Franţei de baschet în scaun rulant, nu este de acord cu Teddy Riner: Sportivii paralimpici nu sunt supereroi