„Eu pot să recunosc şi că accept că este greu să conduci CFR Călători şi sunt convins că domnul director chiar munceşte, dar asta nu înseamnă că ne lăudăm cu salariul pe care-l avem”, a declarat vicepremierul la postul B1.
Pe de altă parte, Tanaczos Barna a susținut că eficientizarea companiilor de stat trebuie să ia în calcul diferențele dintre firmele strategice și cele care operează pe o piață concurențială. El a dat exemple precum Nuclearelectrica și Hidroelectrica, care sunt profitabile, în contrast cu CFR, care funcționează pe bază de subvenții.
„Companiile care acţionează pe o piaţă concurenţială trebuie tratate diferit. Avem câteva strategice şi acolo statul trebuie să aibă altfel de grijă de acele companii. Nuclearelectrica, de exemplu, o companie care este pe profit, o companie care asigură viitorul energetic al ţării prin investiţiile pe care le face”, a mai afirmat vicepremierul Tanczos Barna.
Potrivit acestuia, tratezi altfel şi salariile directorilor şi ale salariaţilor.
„Nu vreau să vreau să jignesc pe nimeni, dar nu este acvacultură, este activitate nucleară şi acolo nu poţi să ai pretenţia ca cineva cu jumătate de salariu – 1.000 de lei, 3.000, 5.000 de lei să vină şi să facă performanţă la nivel înalt. Dar trebuie să fie o companie competitivă”, a mai declarat vicepremierul.
Salariul lui Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători, precum și al celorlalți directori ai companiei de stat, va fi redus cu 10%.
Pentru cei 1.400 de angajați de la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, cărora li s-a redus programul de muncă de la 5 la 4 zile pe săptămână, veniturile vor scădea cu 20%.
Traian Preoteasa se lăuda în luna iunie că are venituri lunare nete de 11.000 de euro, din care mai mult de jumătate provine din salarii la stat. Restul banilor vin din chiria încasată pe un apartament din Dubai.
„Am 5.500 de euro de la CFR Călători, sunt membru CA, nu primesc indemnizaţia CA, 3.500 de lei indemnizaţie de la Metrorex, în Consiliul de Administraţie, deci vreo 600 de euro. 3.500 chiria din Dubai şi mai am o chirie în România, tot cu 600 de euro. Deci 10.800, 11.000 de euro”, a declarat Preoteasa.
„Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?”, a mai spus directorul CFR Călători.