Sebastian Burduja, ministrul Energiei: România şi-a îndeplinit ţinta europeană de stocare a gazelor pentru iarnă cu mai mult de două luni înainte de termen. Are deja înmagazinate 2,878 miliarde mc de gaze naturale, pentru un grad de umplere de 90,79%

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunţă joi că România şi-a îndeplinit ţinta europeană de stocare a gazelor pentru iarnă cu mai mult de două luni înainte de termen, având deja înmagazinate 2,878 miliarde mc de gaze naturale, pentru un grad de umplere de 90,79%.

”România are deja înmagazinate 2,878 miliarde mc de gaze naturale, pentru un grad de umplere de 90,79%, ceea ce înseamnă că şi-a îndeplinit obiectivul de stocare a gazelor naturale pentru iarna viitoare cu mai mult de 70 de zile înainte de termen. Potrivit legislaţiei europene şi angajamentelor asumate la nivel de ţară, obiectivul de constituire de stocuri de gaze naturale de 90% din capacitatea de înmagazinare, pentru iarna 2024 – 2025, are termen limită data de 1 noiembrie 2024”, anunţă Ministerul Energiei într-un comunicat oficial.

”Ne menţinem angajamentul din iarna trecută şi pentru iarna ce urmează: românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. România este, ca de fiecare dată, un partener solid pentru Uniunea Europeană. Prin respectarea acestor ţinte asumate, ţara noastră va juca în continuare rolul de pilon de stabilitate pentru întreg sectorul regional”, arată ministrul Burduja, ”Suntem pregătiţi de iarnă în ceea ce priveşte gazele naturale: putem produce aproximativ 25 milioane mc de gaze şi scoate din depozite alte circa 28 milioane mc de gaze în fiecare zi. Datorită investiţiilor Transgaz, dacă va fi o iarnă grea, există şi posibilitatea de a importa dinspre sudul României, din Turcia sau Grecia, gaze naturale sau GNL”, subliniază Sebastian Burduja.

El arată că o altă veste bună este şi că, de la 1 octombrie, va începe activitatea şi la terminalul GNL de la Alexandroupolis.

”Această unitatea plutitoare de stocare şi regazificare este esenţială pentru Coridorului Vertical – o iniţiativă românească – prin care se vor putea livra gaze din afara Federaţiei Ruse pentru restul Europei. Astfel, reuşim să ne asigurăm securitatea energetică – cel puţin în ceea ce priveşte gazele naturale – prin diversificarea atât a surselor, cât şi a rutelor de aprovizionare cu gaze din import, la nevoie. Şi, la fel de important: sunt gata, dacă va fi nevoie, să-i ajutăm şi pe fraţii noştri de peste Prut. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la atingerea obiectivelor noastre, de la producătorii de gaz românesc la Romgaz şi Engie, care asigură capacitatea de înmagazinare de gaze a României, la utilizatorii de capacitate,” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit Ministerului Energiei, Depogaz, companie deţinută 100% de către Romgaz, operează 5 depozite de înmagazinare, cu o capacitate activă totală de circa 2870 mil. m3/ciclu: Situaţia actuală a capacităţilor operate de Depogaz este: – Bilciureşti – capacitate activă: 1310 mil. m3/ciclu; – Urziceni – capacitate activă: 360 mil. m3/ciclu; – Bălăceanca – capacitate activă: 50 mil. m3/ciclu; – Sărmăşel – capacitate activă: 900 mil. m3/ciclu; – Gherceşti – capacitate activă: 250 mil. m3/ciclu.


”De asemenea, Depomureş, controlat de Engie, deţine un singur depozit, cu capacitate de 300 milioane metri cubi / ciclu”, mai spune MInisterul Energiei.

Timiş: Un cetăţean român a prezentat la controlul de frontieră, la ieşirea din ţară spre Ungaria, un permis de conducere fals/ A plătit 1.500 de euro pentru a-l obţine – FOTO

Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi urmează să discute despre portofoliul de comisar european din partea României şi despre stadiul îndeplinirii PNRR