Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a intervenit public joi, în urma controverselor iscate de apariția în presă a unor stenograme din dosarul DNA în care este cercetat Cristian Popescu Piedone, fost președinte ANPC. Acestea includ inclusiv discuții tensionate dintre Piedone și soția sa, deși nu au legătură directă cu acuzațiile penale. Reacția fermă a ministrului vine pe fondul unor întrebări tot mai presante privind limitele între probele utile într-o anchetă și expunerea vieții private în spațiul public.
„Expunerea publică a vieții private cu informații care provin dintr-o anchetă penală este inacceptabilă într-un stat de drept”, a declarat Marinescu în intervenția sa la România TV.
El subliniază că „mijloacele de probă și probele nu au ce căuta în spațiul public până, cel mai devreme, la o trimitere în judecată”, iar dacă aceste interceptări nu au relevanță în dosar, folosirea lor este abuzivă.
Ministrul face apel la responsabilitatea profesională a procurorului de caz și atrage atenția asupra unei limite esențiale în anchetele penale: respectarea demnității și a vieții private. „Justificarea apare mai ales din perspectiva întrebării: ce caută aspectele de viață privată expuse public? (…) Probele folosite de procuror sunt la aprecierea lui, dar răspunde profesional pentru modul în care își face meseria”, a punctat oficialul.
Stenogramele cu Piedone și soția au explodat în presă – Ministrul Justiției cere anchetă!
Radu Marinescu anunță că a luat măsuri concrete: „Am solicitat procurorului-șef DNA și Inspecției Judiciare să efectueze verificări pentru a stabili dacă a fost afectată integritatea situației de manieră penală și să se afle de unde au apărut în spațiul public aceste aspecte cu privire la viața personală a inculpatului.”
Deși nu intră în detalii privind dosarul lui Piedone, ministrul insistă pe nevoia unui echilibru: „Aceste aspecte strict de viață privată trebuie tratate cu echilibru și circumspecție pentru a nu aduce atingere vieții private a unei persoane fără eficiență în ancheta penală.”
El avertizează asupra riscurilor de instrumentalizare a unor cazuri penale în scopuri colaterale: „Dacă există o instrumentalizare a unui caz pentru a se regla anumite ierarhii, asta nu îmi este cunoscut, dar, dacă s-a întâmplat, trebuie să existe consecințe.”
Marinescu reafirmă principiile fundamentale: prezumția de nevinovăție, dreptul la apărare și imparțialitatea justiției. „Justiția trebuie să rămână justiție, despre moralitate se poate discuta filozofic, social, dar aici discutăm de justiție. Dacă aspecte personale sunt folosite vexatoriu sau pur formal unde nu-și au locul, acest lucru trebuie sancționat de judecător.”
Cum apără Voineag imaginea DNA
De partea cealaltă, procurorul-șef DNA, Marius Voineag, a declarat că stenogramele au fost incluse în dosar doar pentru a demonstra că Piedone folosea în mod frecvent telefonul șoferului său, dar a condamnat „ferm scurgerea în presă” și a ordonat eliminarea acestor conversații din dosar.
„DNA nu are nicio implicare în mediatizarea stenogramelor care țin de viața privată”, a spus Voineag pentru Digi24, adăugând că instituția „se delimitează de astfel de practici, cu care nu este și nu dorește să fie asociată”.
Reacția virulentă a ministrului Justiției vine în contextul în care Piedone a criticat public „judecata din piața publică” și „aplicarea selectivă a legii”.