Milioanele de euro pe care fermierii români le pierd anual pe importuri. Ce soluție oferă ministrul Agriculturii

#image_title

„În primul rând, din anul 2023, dacă vorbim pe parte de carne de porc, noi am lansat peste 40 de ferme de reproducţie în România. De anul acesta, vom produce peste 1,5 milioane de purcei, pentru a-i integra în fermele de gras.

De ce spun acest lucru? Pentru că foarte mulţi fermieri au investit în fermele de gras, politicile care s-au făcut la Ministerul Agriculturii nu au fost unele echilibrate, pentru că trebuia să facem partea de reproducţie, apoi să investim în fermele de gras”, a explicat Florin Barbu,  la Antena 1.

Ministrul a afirmat că în România, fermierii noştri importau peste 3 milioane de purcei din Uniunea Europeană, preţul unui purcel venit din Uniunea Europeană fiind de 125 de euro, iar al unuia produs într-o fermă din România 60 de euro.

„Sunt ferme de reproducţie care produc purcei. Ulterior, aceşti purcei intră în fermele de îngrăşare. În România, fermierii noştri importau peste 3 milioane de purcei din Uniunea Europeană. Preţul unui purcel venit din Uniunea Europeană este de 125 de euro. Costul unui purcel produs într-o fermă din România, în aceste ferme de reproducţie pe care noi le-am realizat în ultimii doi ani, este de 60 de euro.

Practic, diferenţa de 60–70 de euro, la 3 milioane de purcei importaţi, este de 210 milioane de euro. Aceşti bani plecau din România în Uniunea Europeană, iar aceşti bani trebuiau să rămână fermierilor români pentru a se capitaliza. De aceea am plecat pe acest program de reproducţie.

Ministerul Agriculturii are în plan, şi pusă în transparenţă, o ordonanţă prin care vrem să producem, în următorii trei ani, încă trei milioane de purcei, dar îi integrăm în fermele de gras”, a continuat ministrul Agriculturii.

Întrebat cum îi ajută pe producători să ajungă mai repede în supermarket, Barbu a explicat că există  o schemă de ajutor de stat care a fost accesată de către producători şi procesatori români.

„Ne-am înecat pentru că noi nu am investit în procesare. În anul 2023, am lansat cel mai important program – Investalim – de procesare în România. Este o schemă de ajutor de stat care a fost accesată de către producători şi procesatori români.

Vorbim despre peste 590 de milioane de euro, schema de ajutor de stat cu contribuţia fermierilor. Am ajuns să semnăm contracte de aproape un miliard de euro. Complementar, pe Programul Naţional Strategic, am venit cu o alocare suplimentară de aproape 900 de milioane de euro. Am semnat aceste contracte, iar în următorii doi ani aceste unităţi de procesare vor fi finalizate.

Îi rog pe toţi consumatorii, îi rog pe toţi românii, atunci când merg în magazinele de retail, în magazinele de cartier, în pieţele din România, să identifice eticheta produsului şi să cumpere acele produse care vin din procesarea din România”, transmite ministrul Agriculturii.

Sursa: www.stiripesurse.ro

INS: Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, a scăzut, în primele cinci luni, cu 2%, ca serie brută

Motivul dezgustător pentru care litoralul românesc pierde tot mai mulți clienți: turiștii se plâng de ‘cocalarismele’ pe care trebuie să le îndure