România nu reușește să profite de potențialul său turistic uriaș, iar stațiunile de pe litoral nu fac excepție de la regulă. Dacă pe vremuri acestea erau pline până la refuz, turiștii încep să le evite din cauza prețurilor mari, dar și din cauza felului în care hotelierii și, nu numai ei, înțeleg să se comporte cu turiștii.
Nu întâmplător, în ultimii ani românii preferă să ia în fiecare vară cu asalt stațiunile din Grecia, Turcia și chiar Bulgaria. Condițiile, dar și prețurile ar fi mai bune în aceste țări. Și nu numai atât, scrie adevarul.ro.
Unul dintre motivele pentru care mai ales de cei tineri evită litoralul românesc este muzica de o calitate îndoielnică care răsună peste tot în boxe și le provoacă disconfort. Astfel, cei care încearcă să se bucure de plaje și de apa mării sunt poluați fonic de manele, se plâng unii. Cea mai bună dovadă că asta deranjează este că subiectul este dezbătut inclusiv pe rețelele de socializare, dar și pe portalul Reddit. Aici, un internaut a propus tema „Litoralul manelist”, iar ceilalți membri au reacționat imediat.
„Ce-s manele astea la maxim în miezul zilei, la terase și șaormerii?! Oare publicului țintă îi vine de la prima ora să dea din osanze pe valoarea mea, sunt barosan. Altfel, curat și prețuri foarte rezonabile”, e postarea care a deschis dezbaterea.
Cei mai mulți internauți i-au dat dreptate. Oamenii și-a exprimat frustrarea că litoralul românesc s-a transformat într-un loc, în opinia lor, nefrecventabil.
„Păi da, e fix pentru publicul țintă. În Costinești e capitala țărănelii și a manelelor de pe litoral”, a răspuns cineva. Altul a intervenit și l-a criticat pe autorul postării. „S-a dus în Costinești să asculte Beethoven? Și mai judecă pe alții pentru păcatele lor.”
„Ăia au banii bos, nu săracii care se plâng pe Reddit și plătesc impozite , ca noi…”, a scris altcineva.
„Nu înțeleg de ce te miri. Cocalarismul și manelele sunt nr 1 la noi. Te așteptai să pună Beethoven? Să fim serioși”, a intervenit un internaut în discuție. „Nu, că erau și înainte. Doar că acum sunt date la maxim în miezul zilei. Și se mai smiorcaie de ce se duce lumea în Grecia”, a răspuns autorul postării inițiale.
Altcineva a vorbit despre faptul că românii în general ascultă manele și trap. De altfel, tendința este clară, iar numărul celor care preferă aceste genuri de muzică este mult mai mare decât cel al iubitorilor de rock, dance sau pop.
„M-am uitat acum în trending pe YouTube și din primele 10 melodii, 7 sunt manele. Ăsta este adevărul, ăsta este genul muzical preponderent în România. Degeaba ne tot ascundem după deget. Majoritatea ascultă manele. Dacă te uiți pe toată lista de trending, mai găsești câte o piesa dance și pop, în rest e plin de manele și trap”, a punctat el.
„First time? Și în Vamă urlau manelele acum câțiva ani. Du-te în Sfântu Gheorghe sau Sulina, ai 30 de kilometri de plajă goală și liniște”, a fost sfatul dat de cineva.
„Sincer e un pic de oftică la faza asta cu litoralul românesc. Chiar avem un litoral care ar putea fi pus în valoare fără atâtea cocalarisme. Știi cât faci din București la Sulina? 12 ore (6 ore tren, 6 ore bac). Literalmente mai mult decât un zbor până la New York”, a pus altul punctul pe i.
„Au fost manele la Neversea Kapital, de ce te miră că sunt și la terasă?”, a comentat altcineva. Altul a dat dovadă de umor negru: „Atâta timp cât și în Vamă s-au pus manele anul ăsta, e clară treaba. Personal mi-am luat o lopată, acum vedem dacă sap pentru o piscină să nu mai merg la mare sau îmi sap mormântul să nu mai merg nicăieri.”
„Știi că s-a scumpit în mod nesimțit litoralul când e mai ieftin să-ți faci piscină acasă”, a glumit altcineva. Au fost și opinii mai radicale. „Ascultatul de manele la români e mai degrabă o boală mintală destul de gravă”, a fost o părere.
„Pe lângă asta și ascultau tare, când deranjează pe alții, doar pentru plăcerea lor proprie de oligofreni”, a atacat din nou autorul postării.
„Manelele pentru mine sunt ca un martor al sărăciei combinată cu prostia. Când România va scăpa de manele și de sărăcia moștenită din propriile familii, atunci o să asistăm la începuturile unei Românii adevărate. Mai avem mulți zeci de ani, dacă nu sute de ani”, a fost altă opinie.
„Litoral nemanelist n-a mai fost din 2005”, a punctat cineva. „N-am mai fost pe litoralul nostru din 2013 și nu regret nicio clipă. Și zice-se că în prezent e mai gravă situația decât atunci”, a scris altul.
Au existat însă și păreri diferite. „Am fost în Olimp, ultimii 3 ani la rând. Nu am auzit manele deloc, nicăieri, nici pe faleză, nici la plajă, nici la terase. Contează și unde te duci…”, a scris cineva.
„Ce ai vrea să le bage turiștilor când ăstia vin cu boxele portabile pe plajă și bagă manele?”, a adăugat altcineva.
Potrivit agențiilor de turism, luna trecută majoritatea rezervărilor la stațiunile de pe litoral au fost făcute pentru weekend, în timp ce în anii precedenți oamenii stăteau de multe ori o săptămână sau chiar mai mult la mare. În plus, anul acesta, pentru a a face economie, majoritatea turiștilor au ales oferte last minute.