În perioada 2019–2024, companiile de asigurări membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au achitat despăgubiri de circa 5 milioane euro românilor care şi-au văzut vacanţele anulate din motive independente de voinţa lor.
”Vacanţele sunt planificate cu entuziasm, adesea cu luni înainte. Însă, uneori, viaţa vine cu surprize: atunci când o problemă medicală sau o situaţie neprevăzută apare chiar înainte de plecare, o poliţă de asigurare de călătorie poate face diferenţa între o pierdere majoră şi un sprijin financiar concret. În perioada 2019–2024, companiile de asigurări membre ale UNSAR au achitat despăgubiri de circa 5 milioane euro românilor care şi-au văzut vacanţele anulate din motive independente de voinţa lor”, anunţă UNSAR.
Aceste despăgubiri reprezintă 11% din totalul sumelor plătite în baza asigurărilor de călătorie în acest interval – semn că tot mai mulţi români conştientizează cât de important este să-ţi protejezi planurile de concediu.
„Când o vacanţă se anulează din motive neprevăzute, pierderile pot fi considerabile – nu doar emoţionale, ci şi financiare. O asigurare de călătorie, în special cea care acoperă şi anularea, reprezintă un sprijin real exact atunci când este cel mai necesar”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
Pentru anularea vacanţelor, cele mai mari 10 despăgubiri plătite au însumat peste 100.000 euro, subliniind astfel gravitatea situaţiilor cu care s-au confruntat turiştii şi importanţa asigurării storno. Printre cazurile care arată utilitatea reală a unei astfel de protecţii se numără şi cea mai mare despăgubire achitată pentru anularea unei călătorii din motive medicale – peste 20.000 euro, sumă care a acoperit pierderile unui turist care nu a mai putut pleca în concediu din motive medicale. În acelaşi an, cea mai mare despăgubire medicală plătită pentru un turist aflat deja în vacanţă a fost de peste 60.000 euro, o valoare record.
”Asigurarea storno este garanţia că, indiferent de imprevizibil, vacanţa ta nu va deveni o pierdere financiară. Asigură-te pentru orice situaţie care îţi poate pune vacanţa în pericol”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist asigurări bunuri & proprietăţi în cadrul UNSAR.
Românii încep să înţeleagă că o vacanţă reuşită înseamnă mai mult decât o destinaţie frumoasă sau un hotel bine ales – înseamnă şi să fii pregătit pentru ce nu poţi controla. Iar acest lucru se vede din ce în ce mai clar în alegerile pe care le fac: potrivit celei mai recente ediţii a Barometrului UNSAR – IRES, 35% dintre români spun că, dacă vor pleca în vacanţă anul acesta, vor încheia o asigurare de călătorie pentru riscul de îmbolnăvire sau accident în afara ţării. Este o creştere semnificativă – cu 4 puncte procentuale mai mult decât anul trecut.
În plus, 13% dintre respondenţi declară că vor achiziţiona o poliţă chiar şi pentru călătoriile din România, în creştere cu 5 puncte procentuale. Este un semn clar că prevenţia începe să cântărească mai mult în deciziile de vacanţă – alături de bagaj, itinerariu şi vreme bună.
Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,6 milioane euro în fiecare zi calendaristică.