Nicușor Dan transmite un mesaj de calm într-un moment în care guvernarea PNL-PSD-USR-UDMR pare tot mai fragilă. Prezent la Summitul european de la Salzburg, ministrul Reformei Administrative a declarat că, în ciuda tensiunilor dintre partenerii de coaliție, actualul Executiv rămâne stabil: „Eu sunt foarte optimist. Dacă azi suntem în Austria, săptămâna trecută am fost în Germania, și și acolo au fost coaliții de trei partide care au avut dificultăți – mai ales că publicul fiecăruia are așteptări diferite. Dar, pentru moment, această coaliție ține. Aceasta e evaluarea mea”.
„Bineînțeles că atunci când iei măsuri care, după ani de zile în care România cheltuia mai mult decât își permitea, când iei măsuri care reduc aceste cheltuieli, e dificil contactul dintre politicieni și populație și, din cauza asta, apar și tensiuni în coaliție. Eu ce vreau să spun în momentul ăsta, că este remarcabil că partidele pro-occidentale din România și-au asumat asta. Cel mai simplu pentru fiecare dintre ele a fost să stea în opoziție“, a mai spus președintele.
Declarațiile vin în contextul unei luni tensionate în interiorul coaliției de guvernare. PSD, PNL, USR și UDMR au semnat pe 23 iunie protocolul de guvernare, dar au ajuns rapid la conflicte pe teme fiscale, investiții și împărțirea bugetului. Scânteile s-au aprins în jurul programului „Anghel Saligny”, după ce premierul Ilie Bolojan a decis înghețarea finanțărilor pentru proiectele cu progres redus. Măsura a nemulțumit profund PSD, care a cerut, prin liderii locali și centrali, o ședință urgentă a coaliției. Au urmat mesaje contradictorii chiar din interiorul social-democraților, între aripa Grindeanu și gruparea Stănescu–Firea.
Secretarul general Paul Stănescu a fost printre primii care au cerut PSD să se gândească „dacă mai are rost să rămână la guvernare”, în timp ce Grindeanu a încercat să calmeze spiritele, afirmând că „nu am intrat ca să ieșim, dar nu acceptăm tăieri de bugete de investiții”.
Nici în PNL tonul nu a fost mai temperat. Vicepreședintele liberal Gigel Știrbu a acuzat PSD că joacă „dublu” și se plânge de decizii ale Guvernului din care face parte. La rândul său, Raluca Turcan a cerut social-democraților „să spună clar dacă mai vor să guverneze”.
Răspuns direct din Austria: Nicușor Dan neagă ruptura Coaliției – „Sunt optimist”
În acest context agitat, mesajul lui Nicușor Dan de la Salzburg vine ca o tentativă de dezescaladare. Cu toate acestea, stabilitatea coaliției pare a fi, în continuare, condiționată de rezultatul Congresului PSD. Politologii avertizează că, dacă la conducerea partidului ajunge aripa dură (Stănescu–Firea), este foarte posibil ca social-democrații să părăsească Executivul până în toamnă. În schimb, dacă Grindeanu va rămâne președinte, actuala formulă de guvernare ar putea rezista până în 2026.
Coaliția PNL-PSD-USR-UDMR a fost gândită ca un compromis necesar pentru implementarea reformelor cerute de PNRR și pentru menținerea stabilității politice înaintea anului electoral 2026. Însă, după doar o lună, divergențele pe teme sensibile precum TVA, CASS, tăieri bugetare și reformele din justiție pun serios sub semnul întrebării capacitatea alianței de a guverna coerent.
În timp ce premierul Bolojan susține ferm pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, PSD acuză Guvernul că „taie de la cei vulnerabili”, iar USR încearcă să-și impună propriul mesaj de reformă administrativă, generând noi fricțiuni interne.
Deși Nicușor Dan se declară „optimist”, realitatea politică din București se complică de la o zi la alta. Stabilitatea Executivului pare să atârne de un fir tot mai subțire, iar Congresul PSD din august poate schimba definitiv echilibrul de forțe.