Tensiuni politice la Kiev – Zelenski cedează la presiunea străzii

#image_title

Această mișcare vine în urma deciziei lui Zelenski din 22 iulie de a semna un alt proiect de lege care a distrus efectiv independența Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Specializat Anticorupție (SAPO).

Controversatul proiect de lege, care a subminat și aspirațiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, a declanșat proteste la scară largă în toată Ucraina, forțând autoritățile să se retragă.

Într-o declarație în urma examinării noului proiect de lege, NABU a declarat că legislația va „restabili toate puterile procedurale și garanțiile de independență” atât pentru NABU, cât și pentru SAPO.

Centrul de Acțiune Anticorupție (AntAC) din Ucraina, un organism de supraveghere, a susținut, de asemenea, inițiativa, declarând că aceasta va „restabili principiile demontate anterior de Rada Supremă”.

„Acesta este rezultatul unor ucraineni excepțional de incredibili care le-au arătat autorităților în ultimele zile că nu vor permite ca viitorul lor european să fie distrus”, se arată în declarație.

„Cu toate acestea, chiar și o săptămână de întârziere poate fi suficientă pentru a distruge o serie de proceduri NABU și SAPO împotriva unor înalți oficiali corupți.”

Președintele Parlamentului, Ruslan Stefanchuk, a declarat că proiectul va fi revizuit la următoarea sesiune plenară, deși Rada Supremă este oficial în pauză până la sfârșitul lunii august.

Stefanchuk a spus că legea ar putea fi luată în considerare „mult mai devreme decât peste o lună”.

Legea controversată din 22 iulie a fost adoptată și semnată sub pretextul eliminării influenței rusești de agențiile anticorupție.

Zelenski a susținut pe 24 iulie că noul său proiect de lege este destinat să protejeze independența instituțiilor anticorupție din Ucraina și să protejeze sistemul juridic de influența sau interferența rusească. El a descris proiectul ca fiind „echilibrat”, dar nu a oferit mai multe detalii.

„Cel mai important lucru sunt instrumentele reale, lipsa conexiunilor cu Rusia și independența NABU și SAPO. Proiectul de lege va fi prezentat astăzi Radei Supreme a Ucrainei”, a declarat Zelenski.

Într-o postare pe Telegram, parlamentarul Yaroslav Zhelezniak a menționat că, în conformitate cu proiectul de lege propus, toți angajații a șase agenții de aplicare a legii, inclusiv NABU și SAPO, care au acces la secrete de stat, vor fi obligați să se supună unui test poligraf la fiecare doi ani.

Testele vor fi efectuate de unități de control intern folosind o metodologie aprobată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Mai devreme în cursul zilei, un grup interpartizan de 48 de delegați a depus un alt proiect de lege la Rada Supremă, parlamentul Ucrainei, care vizează restabilirea independenței NABU și SAPO.

„Mâine (proiectul de lege) poate fi votat”, a scris pe Facebook Yaroslav Yurchyshyn, șeful comisiei parlamentare pentru libertatea de exprimare. „Alegerea dumneavoastră, domnule președinte.”

Pe 22 iulie, parlamentul ucrainean a aprobat amendamente care acordă procurorului general noi puteri asupra cazurilor conduse de NABU și SAPO.

Zelenski a semnat mai târziu în aceeași zi proiectul de lege, distrugând efectiv independența celor două instituții anticorupție cheie ale Ucrainei, spun parlamentarii și organismele de supraveghere a opoziției. Noua lege semnată de Zelenski îi permite procurorului general să emită instrucțiuni obligatorii către NABU, să reatribuie cazuri în afara agenției și să delege autoritatea SAPO altor procurori. Criticii spun că modificările desființează garanțiile care protejează ambele organisme de interferențele politice.

Printre alte noi puteri, procurorul general ar putea, de asemenea, să închidă anchetele NABU la cererea apărării legale.

În perioada 23-24 iulie, protestatarii s-au adunat în orașele mari din țară, inclusiv Kiev, Lviv, Dnipro și Odesa, apelurile fiind tot mai numeroase care îndeamnă guvernul să modifice legile actuale.

Ucrainenii care au vorbit cu Kyiv Independent au ținut un discurs englezesc pentru democrația țării, spunând că mișcarea a marcat „punctul fără întoarcere”.

Zelenski a susținut că scopul legii de desființare a infrastructurii anticorupție a Ucrainei a fost de a limita influența rusă.

Cu toate acestea, legea adoptată și semnată pe 22 iulie nu are nicio legătură cu influența rusă. Clauzele sale privează agențiile anticorupție de independența lor și nu există nimic în lege care să vizeze agenții ruși din interiorul sau din afara agențiilor.

„Clauza conform căreia procurorul general poate prelua cazuri de la Biroul Național Anticorupție (NABU) este puțin probabil să aibă un impact asupra (agenților ruși)”, a declarat Kateryna Butko, șefa organizației de supraveghere anticorupție AutoMaidan, pentru Kyiv Independent.

Pe 23 iulie, Zelenski a declarat că instituțiile de aplicare a legii și anticorupție din Ucraina vor prezenta un plan de acțiune comun în termen de două săptămâni, menit să consolideze sistemul judiciar.

Vorbind după o întâlnire la nivel înalt cu șefii principalelor organisme de aplicare a legii și anticorupție din Ucraina, Zelenski a declarat că liderii au convenit să elaboreze reforme coordonate pentru a restabili încrederea publică și a asigura responsabilitatea.

„Cu toții auzim ce spune societatea”, a spus Zelenski. „Vedem ce așteaptă oamenii de la instituțiile statului – asigurarea justiției și funcționarea eficientă a fiecărei instituții.

„Am discutat despre deciziile administrative și legislative necesare care ar consolida activitatea fiecărei instituții, ar rezolva contradicțiile existente și ar elimina amenințările.”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat „îngrijorări puternice” față de Zelenski cu privire la noua lege, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Guillaume Mercier, pe 23 iulie.

The Kyiv Independent a fost vizat de un atac coordonat de tip denial-of-service (DDoS) în perioada 22-23 iulie, coincidând cu relatarea sa despre noua lege.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Furtună fiscală peste una dintre cele mai mari industrii din Europa: Noua ordine economică lovește direct un gigant auto; veniturile se duc în cap

Preşedintele Nicuşor Dan a promulgat primul pachet de măsuri fiscale de reducere a deficitului, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament