Un medic român dărâmă mitul sistemului medical ‘de vis’ din Occident: ‘Dacă chem ambulanța aici, mă costă 5.000 de dolari’

#image_title

În plin exod medical, în care mii de medici români aleg anual să plece în Occident, realitatea lovește dur: sistemele medicale din multe țări “civilizate” par a fi mai lente, mai scumpe și mai inaccesibile decât ne-am imagina. Iar paradoxul e că mulți români plecați apelează tot la medici din România – măcar pentru un sfat, o interpretare de analize sau o direcție.

Medicul de familie Egri Eduard povestește despre numeroasele mesaje primite de la români stabiliți în Canada, SUA, Irlanda, UK, Franța sau Olanda. Toți au un numitor comun: accesul la servicii medicale e greoi, costisitor și, adesea, descurajant.

„Domnule doctor, aici o programare la RMN durează 6 luni, aș veni în țară să-l fac, că nu mai pot de spate”, îi scrie un pacient din Canada.

„Ajutați-mă, vă rog, cu un sfat. Dacă chem ambulanța aici, mă costă 5.000 de dolari și nu știu dacă asigurarea mea acoperă”, spune altul din SUA.

Din Irlanda, un alt român întreabă ce să ia pentru o afecțiune simplă – consultația de familie costă 70 de euro.

‘Mi-e teamă de fiecare episod de boală’

Nici în Franța sau Olanda nu pare mai bine: Un medic dentist din Franța așteaptă 5 luni pentru o programare la ginecolog și decide să vină la București, unde e văzută imediat. O mamă din Olanda povestește că micuții primesc doar paracetamol, indiferent de problemă – iar ea ajunge frecvent cu ei la spital în stare gravă.

„La noi, la aproape orice se recomandă doar paracetamol și atât. Mi-e teamă de fiecare episod de boală,” spune o româncă stabilită în Olanda. Iar din UK, altcineva scrie: „Am stat 10 ore cu copiii la Urgență. Sunt istovită.”

Pentru toate aceste cazuri, aceiași oameni, plecați în speranța unui trai mai bun, apelează la medicii din România pentru o opinie, un ajutor sau chiar pentru a-și programa o revenire acasă pentru investigații sau tratamente.

„Accesul, cel puțin la medicul de familie, dar și în ambulatoriu, este mult mai facil în România decât în multe țări occidentale. Și asta nu o spun eu, ci pacienții plecați,” punctează medicul Egri.

România se confruntă cu un deficit cronic de personal medical. Zeci de mii de medici și asistente au plecat în ultimii ani. Între 2014 și 2020, au părăsit țara peste 15.000 de medici și 50.000 de asistente. Alte câteva mii s-au adăugat doar în ultimii doi ani.

Pe hârtie, România pregătește medici pentru Europa și nu numai – în practică, sistemul autohton este nevoit să supraviețuiască cu tot mai puține resurse umane. Și totuși, în multe privințe, el oferă ceea ce alte sisteme nu reușesc: acces rapid, diagnostic în timp util, tratamente fără coplată exagerată.

În contrast, SUA, UK, Irlanda, Franța sau Canada impun adesea timpi de așteptare de luni întregi, costuri mari și birocrație apăsătoare.

Gimnastică: Italia s-a retras de la Jocurile Mondiale Universitare după ce un sportiv a suferit o accidentare gravă

Dependența de ecrane începe la 5 ani. Salvați Copiii: ‘Ajung să-și măsoare valoarea în reacții’