Armata a declarat marți că a treia forță operativă multidomenială a lansat cu succes o rachetă Standard Missile-6 folosind lansatorul versatil MRC și a scufundat o țintă maritimă nespecificată. Testul a avut loc la începutul acestei luni, în timpul exercițiului comun Talisman Sabre din nordul Australiei.
Armata a declarat că este prima dată când racheta MRC bazată pe uscat a fost lansată la vest de linia internațională de schimbare a datei, care separă Oceanul Pacific.
„Desfășurarea MRC și executarea cu succes a unui tir real cu SM-6 împotriva unei ținte maritime reprezintă un alt pas important în capacitatea noastră de a desfășura, integra, comanda și controla capacități avansate de atac maritim terestru”, a declarat col. Wade Germann, comandantul 3rd MDTF.
Deși acesta a fost primul test real al MRC în regiune, acesta a mai fost desfășurat acolo și anterior, în special în cadrul unui exercițiu comun cu Filipine, anul trecut. MRC este un sistem de mare valoare pentru armată, care acoperă atât o lacună în ceea ce privește capacitatea, cât și raza de acțiune, oferind o modalitate flexibilă de a lansa atât rachetele SM-6, cât și rachetele Tomahawk Land Attack Missile.
Dezvoltarea MRC a urmat retragerii SUA din 2019 din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune din 1987, din cauza preocupărilor legate de încălcările Rusiei. Tratatul interzicea rachetele balistice și de croazieră nucleare și convenționale lansate de la sol, cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.000 de kilometri.
Retragerea, supravegheată de prima administrație Trump și determinată de racheta SSC-8/9M729 a Moscovei, a deschis calea dezvoltării armelor interzise anterior.
Când MRC a fost desfășurat pentru prima dată în Filipine, China și-a exprimat rapid frustrarea. În septembrie anul trecut, Lin Jian, purtătorul de cuvânt al armatei chineze, a calificat desfășurarea ca „o mișcare de a întoarce roata istoriei”, adăugând că „aceasta amenință grav securitatea țărilor din regiune, incită la confruntări geopolitice și a stârnit o vigilență sporită și îngrijorarea țărilor din regiune”.
La începutul anului trecut, el a declarat că Beijingul „se opune ferm consolidării desfășurării înaintate a SUA la porțile Chinei”.
China deține un arsenal considerabil de rachete balistice, inclusiv multe sisteme cu rază medie de acțiune capabile să amenințe forțele americane și aliate din regiune.
China și-a exprimat, de asemenea, iritarea față de MRC față de Filipine anul trecut.
În august 2024, ministrul filipinez de externe, Enrique Manalo, a declarat că omologul său chinez, Wang Yi, și-a exprimat îngrijorarea că arma ar putea destabiliza securitatea și relațiile din regiune și că, atunci când au discutat despre acest subiect, China „a dramatizat foarte mult situația”. China a avertizat Manila să nu declanșeze o cursă a înarmărilor.
Beijingul a declarat că Filipine, un aliat cheie al SUA, servește interesele americane în detrimentul propriilor interese. Manila și-a exprimat interesul față de capacitățile MRC ca mijloc util de luptă.
Întrebată despre ultimele noutăți, ambasada Chinei în SUA a declarat pentru Business Insider că MRC este „strategică și ofensivă”, adăugând că „China se opune ferm desfășurării de către SUA a sistemului de rachete terestre cu rază medie de acțiune în Asia-Pacific, indiferent de forma acestuia”.
MRC este un proiect în curs de dezvoltare pentru armată, care încă explorează cele mai bune modalități de utilizare a acestuia. În timpul desfășurării MRC în Filipine, personalul american a testat și a modificat sistemul pe teren, potrivit unui raport al Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală din acest an, oferind feedback care a dus la „multiple modificări de proiectare”.
Testarea MRC în Australia, a declarat Armata, a validat capacitatea de a lansa focuri de precizie pe distanțe lungi. De asemenea, a adăugat Germann, a furnizat informații și lecții valoroase pentru viitoarele capacități de atac maritim terestru. Lansatoarele mobile cu capacitatea de a lovi ținte terestre și maritime au un potențial enorm în luptele din Pacific.