Război în toată regula între Thailanda și Cambodgia – Luptele includ acum arme grele și s-au extins în 12 locații de-a lungul frontierei

#image_title

Prim-ministrul interimar Phumtham Wechayachai a adăugat că luptele includ acum arme grele și s-au extins în 12 locații de-a lungul frontierei.

Thailanda a acuzat, de asemenea, Cambodgia că a tras în zone civile și a evacuat toate satele considerate a fi în raza rachetelor sale.

Cambodgia, la rândul său, a acuzat Thailanda că folosește muniții cu fragmentație. Munițiile cu fragmentație sunt interzise în mare parte a lumii din cauza efectului lor nediscriminatoriu asupra populațiilor civile. Thailanda nu a răspuns acuzațiilor.

Între timp, ministrul de externe thailandez a declarat agenției de știri Reuters că „nu este nevoie” de mediere din partea unei terțe părți în conflict, chiar dacă liderii globali au apelat la un armistițiu imediat.

Prim-ministrul malaezian Anwar Ibrahim, care prezidează Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), se oferise anterior să faciliteze discuțiile dintre cele două țări.

„Salut semnalele pozitive și disponibilitatea arătată atât de Bangkok, cât și de Phnom Penh de a lua în considerare această cale de urmat”, a scris Anwar pe Facebook joi seară.

Însă purtătorul de cuvânt al ministerului de externe thailandez, Nikorndej Balankura, a declarat agenției de știri Reuters că situația trebuie rezolvată prin mijloace bilaterale, adăugând că Phnom Penh trebuie să-și înceteze mișcările ofensive.

„Nu cred că avem nevoie de vreo mediere din partea unei țări terțe încă”, a spus Nikorndej.

Comentariile au venit în timp ce ambele țări au actualizat numărul morților din lupte.

Thailanda a declarat că 14 civili și un soldat au fost uciși în lupte, în timp ce autoritățile provinciale din Cambodgia au declarat că cel puțin un civil din Oddar Meanchey a fost ucis.

SUA au cerut, de asemenea, „încetarea imediată a ostilităților, protejarea civililor și o soluționare pașnică a conflictului”.

„Suntem … profund îngrijorați de escaladarea violenței de-a lungul frontierei dintre Thailanda și Cambodgia și profund întristați de rapoartele privind pagubele aduse civililor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tommy Pigott, într-o conferință de presă regulată.

China, care are legături politice și strategice cu Cambodgia și Thailanda, a declarat că este „profund îngrijorată” de conflict și speră că ambele părți pot rezolva problemele prin dialog și consultări.

Australia, Uniunea Europeană și Franța au cerut, de asemenea, pace.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite este așteptat să se întrunească vineri pentru a discuta despre conflict.

Într-o scrisoare adresată consiliului, joi, prim-ministrul cambodgian Hun Manet l-a îndemnat să intervină pentru a „opri agresiunea Thailandei”.

Thailanda și Cambodgia s-au acuzat reciproc că au tras primele focuri de armă joi.

Thailanda susține că conflictul a început cu armata cambodgiană desfășurând drone pentru a supraveghea trupele thailandeze din apropierea frontierei.

Cambodgia spune că soldații thailandezi au inițiat conflictul atunci când au încălcat un acord anterior, avansând spre un templu khmer-hindus din apropierea graniței.

Disputa dintre cele două țări datează de acum mai bine de o sută de ani, când granițele celor două națiuni au fost trasate după ocupația franceză a Cambodgiei.

De-a lungul anilor au existat ciocniri sporadice, în urma cărora soldați și civili au fost uciși de ambele părți.

Ultimele tensiuni s-au intensificat în luna mai, după ce un soldat cambodgian a fost ucis într-un conflict. Acestea au împins relațiile bilaterale la cel mai scăzut nivel din ultimii peste un deceniu.

Într-un complex sportiv transformat într-un centru de evacuare din provincia Surin din Thailanda, persoanele evacuate – multe dintre ele copii și vârstnici – au spus că sunt încă zdruncinate de atacurile cu rachete și artilerie la care au fost martori joi.

Persoanele evacuate mai în vârstă care au supraviețuit bombardamentelor din timpul Războiului Civil Cambodgian din anii 1980 au declarat pentru BBC că luptele recente au fost cele mai grave pe care le-au trăit.

Joi Phasuwan, din districtul Phanom Dong Rak, a spus că ea și cei doi nepoți ai săi „au așteptat mult timp” înainte de a fi mutați în cele din urmă în centrul de evacuare. De data aceasta, s-au mutat mai departe în comparație cu evacuările anterioare, a adăugat ea.

SUA sfidează China cu un test militar îngrijorător: puternica armă americană a distrus și scufundat ținta maritimă

România a obţinut 10,85 miliarde de lei din două emisiuni de obligaţiuni verzi, bani pe care îi alocă unor proiecte cu impact pozitiv asupra mediului