Un monument istoric de o valoare inestimabilă din judeţul Sălaj a fost distrus, vineri, într-un incendiu. ”Casa Lupuţ”, asociată cu legenda meşterilor ce au lucrat la ridicarea bisericii din Cizer sub îndrumarea lui Horea, face parte integrantă dintr-o gospodărie tradiţională reconstituită în urma unui proiect cu finanţare externă. Ministerul Culturii anunţă demersuri pentru evaluarea pagubelor şi măsuri de urgenţă.
”Ministerul Culturii a fost informat în cursul zilei de astăzi despre izbucnirea unui incendiu de proporţii în localitatea Cizer, judeţul Sălaj, care a afectat grav un obiectiv de patrimoniu de o valoare inestimabilă – «Casa Lupuţ din Cizer», monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice, care face parte integrantă dintr-o gospodărie tradiţională reconstituită în urma unui proiect cu finanţare externă. Din păcate, incendiul s-a extins şi la Şcoala Gimnazială din imediata vecinătate, afectând şi corpul de clădire al acesteia”, a transmis, vineri seară, Ministerul Culturii.
Sursa citată a precizat că, la sosirea echipelor de intervenţie, incendiul se manifesta necontrolat, înteţit de vânt, afectând întregul ansamblu istoric: oloirea şi găbănaşul (ambele reconstiruiri arse în întregime), precum şi casa monument (arsă parţial).
”Acoperişul şcolii din vecinătate a ars în întregime. La faţa locului au fost mobilizate mai multe autospeciale de stingere, inclusiv din cadrul ISU Cluj şi SVSU Crasna. Din fericire, nu au fost raportate victime”, au mai transmis reprezentanţii ministerului.
Potrivit acestora, ”Casa Lupuţ”, cu o vechime semnificativă şi încărcătură simbolică pentru comunitatea locală, este asociată cu legenda meşterilor ce au lucrat la ridicarea bisericii din Cizer sub îndrumarea lui Horea, conducător al răscoalei ţărăneşti din 1784.
Restaurată în anul 2018, casa fusese reamplasată în spatele şcolii şi integrată într-un proiect local de valorificare a patrimoniului tradiţional, care a inclus şi construcţia unei şuri şi a unei oloiri – toate executate cu materiale tradiţionale.

”Ministerul Culturii, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj şi în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului, face toate demersurile necesare pentru evaluarea pagubelor şi identificarea măsurilor de urgenţă ce se impun. În prezent, zona este securizată, iar o echipă de criminalişti efectuează cercetarea la faţa locului pentru a stabili cauzele producerii incendiului”, a mai transmis Ministerul Culturii.
Potrivit instituţiei, deşi bunurile din interior nu făceau parte din categoria patrimoniului mobil, fiind replici ale unor obiecte tradiţionale, valoarea documentară şi simbolică a gospodăriei reconstituite este una majoră.
”În zilele următoare, Institutul Naţional al Patrimoniului va desemna un restaurator specializat din zonă care să efectueze o expertiză preliminară a materialului istoric ce mai poate fi salvat. Casa era asigurată, iar proiectul de restaurare realizat în 2018 va sta la baza unei eventuale reconstrucţii”, au mai transmis oficialii ministerului.