Viktor Orban, despre premierul Bolojan: Un om serios, cu concepţii clare / „Pornim dintr-o poziţie bună, având în vedere că anul trecut diplomaţia ungară a realizat un gest fantastic” faţă de România

#image_title

Premierul Viktor Orban, care se află la Băile Tuşnad, a vorbit vineri despre întâlnirea sa informală pe care a avut-o miercuri cu premierul Ilie Bolojan, pe care l-a caracterizat ca fiind un „om serios, cu concepţii clare” şi cu experienţă, cu ajutorul căruia România, care trece printr-o situaţie dificilă, are şanse „bune” să-şi rezolve problemele, relatează MTI.

Premierul Viktor Orban susţine că Ungaria a făcut anul trecut un „gest fantastic” – la care românii se aşteptau „cel mai puţin” – şi a ajutat România să intre în Schengen în perioada în care a deţinut preşedinţia Consiliului UE, iar acest lucru pune bazele unei relaţii bilaterale bune.

„Pornim dintr-o poziţie bună, având în vedere că anul trecut diplomaţia ungară a realizat un gest fantastic, eliminând frontiera fizică dintre Ungaria şi România”, ceea ce este un succes comun, deoarece în timpul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, România a fost admisă în spaţiul Schengen, a punctat Viktor Orban. „Având în vedere antecedentele istorice şi relaţiile dintre cele două ţări, probabil că românii se aşteptau cel mai puţin ca noi să îi ajutăm în acest sens, dar s-a întâmplat exact contrariul, noi am fost cei care, în bună colaborare cu ei, am rezolvat cu succes această problemă” – a comentat el.

Viktor Orbán l-a caracterizat pe premierul României ca fiind un om serios, cu concepţii clare.

Şeful guvernului ţării vecine susţine că situaţia României este foarte dificilă şi trebuie să facă faţă unor provocări economice majore, care necesită o experienţă foarte serioasă. Dar „am întâlnit un prim-ministru hotărât, cu experienţă, iar cu el România are şanse bune să-şi soluţioneze problemele” – a spus Viktor Orbán într-un interviu acordat de la Băile Tuşnad postului public de radio al Ungariei.

Prim-ministrul României, Ilie Bolojan, l-a primit, miercuri, la Palatul Victoria, pe premierul Ungariei, Viktor Orbán, în contextul vizitei private pe care acesta o efectuează în România. „Cei doi oficiali au discutat despre relaţiile dintre România şi Ungaria, punând accent pe proiecte concrete care pot aduce beneficii reale cetăţenilor din ambele ţări, indiferent de etnie. Premierul român a subliniat că România îşi doreşte o relaţie constructivă cu Ungaria, axată pe cooperare reală şi rezultate clare”, a transmis, miercuri seară, Guvernul, într-un comunicat de presă.

A fost prima întâlnire dintre Viktor Orban – care se află la putere de 15 ani la Budapesta – şi noul premier al României.

AUTOSTRĂZILE CU ROMÂNIA, IMPORTANTE PENTRU ORBAN

În interviul acordat Radio Kossuth, Viktor Orban a menţionat că relaţia economică cu România este „extrem de importantă” pentru Ungaria. Schimburile comerciale dintre România şi Ungaria depăşesc 13 miliarde de euro. „Atunci când se pun în aplicare programe de dezvoltare economică în zonele de peste graniţă, se extind, de fapt, posibilităţile comerciale ale Ungariei”, a explicat Viktor Orban.

Prim-ministrul a menţionat printre „consecinţele practice” ale gândirii „ca naţiune” construirea autostrăzilor până la graniţe, deoarece acestea creează legături şi cu comunităţile maghiare care trăiesc acolo. El a semnalat că, în prezent, există două astfel de conexiuni cu Transilvania, dar în curând va fi finalizată şi cea spre Satu Mare, apoi „se va deschide” şi judeţul Békés în direcţia Salonta.

„Apoi avem instituţiile învăţământului şi culturii: în Bazinul Carpatic, 230 de mii de tineri învaţă în limba maghiară. În acelaşi timp, am construit şi renovat sute de grădiniţe şi creşe, pentru noi este important ca copiii maghiari care se nasc să poată învăţa în instituţii de limbă maghiară şi să înveţe şi să înţeleagă lumea în limba maghiară” – a mai declarat Orban.

 

FOTE 2025: Primele medalii de aur pentru România. Sportivii tricolori care au urcat vineri pe podium

VIDEO Nicușor Dan anunță că România și Austria relansează parteneriatul strategic: investiții, Schengen și reconstrucția Ucrainei