Oamenii de știință de la UT Southwestern Medical Center au descoperit cum un hormon numit SCG2 permite celulelor canceroase să se ascundă de apărarea naturală a organismului, deschizând calea către noi tratamente pentru cancer.
Cercetarea, publicată în revista Nature Immunology, arată că hormonul SCG2 se leagă de un receptor numit LILRB4 de pe suprafața celulelor imunitare. Interacțiunea transformă celulele care ar trebui să lupte împotriva tumorilor în celule care le susțin.
„Celulele mieloide se numără printre primele celule imune recrutate în tumori, dar foarte repede aceste celule care luptă împotriva tumorilor se transformă în celule care susțin tumorile”, explică profesorul Cheng Cheng Zhang, care a condus studiul, citat de Medical Xpress.
Experimentele pe șoareci au confirmat teoria: animalele cu tumori care produceau SCG2 au dezvoltat cancere cu creștere rapidă. Însă când cercetătorii au blocat receptorul LILRB4 cu un anticorp sau au eliminat hormonul SCG2, creșterea cancerului a încetinit semnificativ.
Descoperirea ar putea explica de ce imunoterapiile actuale funcționează doar la 20-30% dintre pacienții cu cancer și ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente care să întrerupă această interacțiune dăunătoare.