În timpul unui moment crucial al ofensivei Ucrainei pentru recucerirea teritoriului ocupat de Rusia, la sfârşitul lunii septembrie 2022, Elon Musk a dat un ordin care a perturbat contraofensiva şi a afectat încrederea Kievului în Starlink, serviciul de internet prin satelit pe care miliardarul îl oferise la începutul războiului pentru a ajuta armata ucraineană să-şi menţină conectivitatea pe câmpul de luptă, relatează Reuters.
Potrivit a trei persoane familiare cu decizia, Musk i-a cerut unui inginer senior de la sediul SpaceX din California – compania lui Musk care controlează Starlink – să oprească acoperirea în anumite zone, inclusiv în Herson, o regiune strategică situată la nord de Marea Neagră, pe care Ucraina încerca să o recupereze.
„Trebuie să facem asta,” le-ar fi spus colegilor Michael Nicolls, inginerul Starlink, în momentul în care a primit ordinul, potrivit uneia dintre surse.
Angajaţii s-au conformat, au declarat cele trei surse pentru Reuters, dezactivând cel puţin o sută de terminale Starlink. Măsura a afectat şi alte regiuni ocupate de Rusia, inclusiv părţi din provincia Doneţk, mai spre est.
Ca urmare a ordinului lui Musk, trupele ucrainene s-au confruntat brusc cu o pană de comunicaţii, potrivit unui oficial militar ucrainean, unui consilier al forţelor armate şi altor două persoane care au experimentat defecţiuni ale Starlink în apropierea liniei frontului. Soldaţii au intrat în panică, dronele care supravegheau forţele ruse au rămas fără semnal, iar unităţile de artilerie cu rază lungă, care se bazau pe Starlink pentru a-şi regla tirul, au avut dificultăţi în a-şi atinge ţintele.
Ca urmare, oficialul militar ucrainean şi consilierul militar au declarat că trupele nu au reuşit să încercuiască o poziţie rusească în oraşul Berislav, la est de Herson, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume.
„Încercuirea s-a blocat complet,” a spus oficialul militar într-un interviu. „A eşuat.”
În cele din urmă, contraofensiva Ucrainei a avut succes şi a reuşit să recupereze Berislav, oraşul Herson şi alte teritorii ocupate de Rusia. Însă ordinul lui Musk – care nu fusese făcut public anterior – reprezintă prima situaţie cunoscută în care miliardarul a întrerupt în mod activ acoperirea Starlink pentru un câmp de luptă în timpul conflictului.
Decizia i-a şocat pe unii angajaţi Starlink şi a reconfigurat efectiv linia frontului, permiţându-i lui Musk să ia „soarta unui război în propriile mâini”, a spus una dintre cele trei surse citate.
Relatarea despre acest ordin contrazice afirmaţiile lui Elon Musk privind modul în care a gestionat serviciul Starlink în Ucraina în timpul războiului. Chiar în luna martie, într-o postare pe X (reţeaua sa de socializare), Musk scria: „Nu am face niciodată aşa ceva”.
Musk şi Michael Nicolls nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii.
Un purtător de cuvânt al SpaceX a declarat prin e-mail că relatarea agenţiei de presă este „inexactă” şi a făcut trimitere la o postare de pe X din acest an, în care compania spunea: „Starlink este pe deplin angajat în a oferi servicii Ucrainei”.
Purtătorul de cuvânt nu a indicat ce anume este inexact în articolul Reuters şi nu a răspuns la o listă extinsă de întrebări privind incidentul, rolul Starlink în războiul din Ucraina sau alte detalii.
Biroul preşedintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski şi Ministerul Apărării din Ucraina nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Starlink continuă să ofere servicii în Ucraina, iar armata ucraineană se bazează în continuare pe acest sistem pentru anumite conexiuni. Zelenski a exprimat public recunoştinţă faţă de Musk pentru Starlink, chiar şi în cursul acestui an.