Premierul chinez Li Qiang a făcut apel la un consens global în privinţa dezvoltării AI / Ce spune fizicianul Geoffrey Hinton despre inteligenţa artificială

#image_title

Premierul chinez Li Qiang a făcut un apel, sâmbătă, la un consens global în privinţa dezvoltării inteligenţei artificiale (AI), în ciuda rivalităţii dintre Beijing şi Washington pe această temă, relatează AFP.

Săptămâna aceasta, Donald Trump a prezentat un plan de acţiune pentru a promova dezvoltarea neîngrădită a modelelor americane de inteligenţă artificială în Statele Unite şi în străinătate, respingând rezervele cu privire la posibilele sale excese.

Procedând astfel, preşedintele american se distanţează de linia adoptată de predecesorul său democrat, Joe Biden, care favoriza o expansiune controlată. „Nu vom lăsa nicio altă naţiune să ne învingă” în cursa pentru inteligenţa artificială, a declarat Trump.

Dar sâmbătă, la deschiderea Conferinţei mondiale privind inteligenţa artificială (WAIC) de la Shanghai, Li Qiang a făcut apel la o bună guvernanţă şi la partajarea resurselor, anunţând în special crearea unei organizaţii, lansată de China, destinată să stimuleze cooperarea internaţională în domeniul inteligenţei artificiale.

„Riscurile şi provocările asociate inteligenţei artificiale atrag atenţia pe scară largă (…) Găsirea unui echilibru între dezvoltare şi securitate necesită un consens urgent şi mai larg din partea întregii societăţi”, a subliniat el.

China „încurajează activ” dezvoltarea inteligenţei artificiale cu sursă deschisă şi este dispusă să împărtăşească progresele sale tehnologice cu alte ţări, în special cu ţările în curs de dezvoltare, a subliniat el.

Programele cu sursă deschisă oferă acces la codul lor informatic şi permit cercetătorilor să îl reutilizeze. Aceştia pot continua apoi să îl dezvolte pe măsură ce avansează.

– Probleme etice –

“Dacă stabilim monopoluri tehnologice, controale sau bariere, inteligenţa artificială riscă să devină apanajul unui număr mic de ţări şi companii”, a avertizat Li Qiang.

“Numai prin apărarea deschiderii, partajării şi echităţii în accesul la inteligenţă vom putea permite unui număr mai mare de ţări şi comunităţi să beneficieze de aceasta”, a subliniat el.

Premierul a citat, de asemenea, “deficitul de cipuri şi de capacitate de calcul” pe lista obstacolelor din calea dezvoltării sectorului.

În ultimii ani, Statele Unite şi-au intensificat eforturile pentru a restricţiona exporturile de cipuri de înaltă tehnologie către China. Washingtonul se teme că acestea vor fi utilizate pentru modernizarea armatei chineze şi vor slăbi poziţia SUA în cursa tehnologică.

La rândul său, China a făcut din inteligenţa artificială un pilon al planurilor sale de autonomie tehnologică, cu o serie de măsuri guvernamentale de sprijinire a sectorului.

În ianuarie, start-up-ul chinez DeepSeek a prezentat un model de inteligenţă artificială cu performanţe comparabile cu cele mai bune sisteme americane, deşi utilizează cipuri mai puţin puternice.

Inteligenţa artificială este utilizată din ce în ce mai mult în numeroase sectoare. Cu toate acestea, aplicaţiile sale ridică probleme etice majore, de la dezinformare la riscul de pierdere a controlului.

– Pui de tigru” –

Într-un discurs susţinut sâmbătă la conferinţa de la Shanghai, fizicianul Geoffrey Hinton, laureat al Premiului Nobel, a folosit o metaforă pentru a descrie situaţia globală actuală.

Potrivit acestuia, atitudinea lumii de astăzi faţă de inteligenţa artificială este ca cea a “cuiva care ar adopta un pui de tigru adorabil ca animal de companie”. “Pentru a supravieţui, trebuie să te asiguri că îl poţi antrena să nu te omoare când va creşte”, a spus el.

Într-un mesaj video difuzat sâmbătă, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că guvernanţa AI va fi „un test decisiv pentru cooperarea internaţională”.

La summitul de la Paris privind inteligenţa artificială din februarie, 58 de ţări, inclusiv China, Franţa şi India (coorganizatori), precum şi Uniunea Europeană şi Comisia Uniunii Africane, au solicitat o mai bună coordonare a guvernanţei în acest sector.

Cu toate acestea, Statele Unite au solicitat ca reglementarea să fie limitată pentru „a nu ucide o industrie în plină expansiune”, pe care o domină, şi au refuzat să semneze apelul pentru o IA „deschisă”, «incluzivă» şi „etică” – la fel ca Regatul Unit.

Producătorul rus de camioane Kamaz reduce săptămâna de lucru, din cauza crizei din piaţa auto

Wrexham, clubul patronat de actorii Ryan Reynolds şi Rob McElhenney, vrea să-l achiziţioneze pe Christian Eriksen