Se modernizează un drum strategic pentru circulația pe ruta Pitești-Sibiu: Legătură cu viitorul nod de pe Autostrada A1

#image_title

Lungimea Drumului Naţional DN 73C este de 13,40 km, iar lungimea drumului de legătură ce asigură conexiunea cu Autostrada Sibiu – Piteşti este de 2,39 km.

Valoarea totală (inclusiv TVA) este de 756.367.000 lei.

”Finanţarea investiţiei se realizează din fonduri externe nerambursabile – Programul Transport (P.T.) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, arată un poriect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii ”Reabilitare/modernizare DN 73C, km 55+000 – km 68+000, Tigveni – Municipiul Râmnicu Vâlcea (Lot 2)”, judeţele Argeş şi Vâlcea.

Durata de execuţie a obiectivului de investiţii este de 14 luni.

”Obiectivul de investiţie DN 73C, km 55+000 – km 68+000, Tigveni-Municipiul Râmnicu Vâlcea (Lot 2) are ca scop reabilitarea/modernizarea drumului naţional 73C, apărut ca urmare a începerii execuţiei tronsoanelor de autostradă A1 Sibiu – Piteşti, situaţie în care, pentru asigurarea preluării şi fluidizării unei părţi din traficul rutier major, care se va muta pe această secţiune de drum naţional, este necesară adoptarea unor condiţii optime şi de siguranţă şi sporire a capacităţii portante şi de trafic. De asemenea traficul de tranzit preluat nu poate fi direcţionat pe reţeaua stradală din interiorul localităţilor, astfel pentru conexiunea drumului naţional DN 73C cu sectorul de autostradă este prevăzut şi un drum de legatură nou”, sa arată în Nota de fundamentare.

Având în vedere ca în nordul localităţii Tigveni se va amenaja un nod rutier al Autostrăzii Sibiu – Piteşti, se va crea o legătură de descărcare a traficului în DN 73C, prin drumul de legătură, evitând intravilanul localităţii Tigveni. În prezent drumul naţional 73C are platformă de 8 metri, cu parte carosabilă de 6 metri şi 2 acostamente de câte un metru.

Din Studiul de Trafic a rezultat faptul că traficul greu depăşeşte 20%, pe cele două sectoare rutiere cu declivităţi min 4% devenind necesare benzii de vehicule lente, cu o lăţime de 3,50 metri + supralărgiri. În profilul transversal, cele două sectoare rutiere sunt prevăzute cu 3 benzi de 3,50 m + supralărgiri.

Pe DN 73C se vor amenaja 6 staţii de autobuz.

Este prevăzută amenajarea drumurilor laterale pe minimum 15 m, faţă de marginea părţii carosabile, cu o structură rutieră similară cu cea a drumului naţional.

Traseul drumului naţional se desfăşoară pe zone de intravilan şi extravilan, în acest sens fiind prevăzute trotuare la marginea dispozitivelor de scurgere a apelor.

Lucrările de protecţia mediului prevăzute sunt de tipul construcţiilor pentru epurarea apelor pluviale.

Sunt prevăzute şapte lucrări de artă (poduri şi pasaje). Pe traseul drumului naţional 73 C se vor reabilita 2 poduri existente: podul de la km 55+159.5 (km 55+130) peste râul Badislava şi podul de la km 63+524 (63+114) peste râul Sâmnic. Pe traseul drumului de legătură au fost proiectate 2 pasaje şi 2 poduri, iar pe traseul drumului judeţean DJ 678 A, podul existent se va înlocui din cauza stării de degradare avansată.

Obiectivul se identifică în cadrul Programul Transport (P.T.) 2021-2027,  şi este localizat pe Prioritatea 2 – Îmbunătăţirea conectivităţii secundare rutiere, categoria B. Drumuri de conectivitate şi transregio.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Superliga: FCSB – Farul Constanţa 1-2, după un meci cu faze controversate

PSD a câștigat luptele cu Bolojan! Șeful CJ Timiș anunță că noul stadion al Timișoarei primește finanțare