Lucrarea, care nu a fost supusă procesului de evaluare inter pares, prezintă această ipoteză ca un „exercițiu pedagogic”.
Descoperit de curând, 3I/ATLAS se deplasează cu o viteză de peste 210.000 km/h în direcția Soarelui și a fost confirmat ca obiect interstelar într-un interval de mai puțin de 24 de ore.
Observațiile inițiale indică faptul că este vorba despre o cometă de dimensiuni considerabile, înconjurată de o coamă compusă din gheață, gaz și praf, cu un diametru de aproximativ 24 de kilometri.
Modelele științifice estimează că obiectul ar putea avea o vechime de până la 3 miliarde de ani, fiind astfel mai vechi decât sistemul nostru solar. Autorii articolului menționează anumite „caracteristici anormale” ale obiectului, deși nu prezintă dovezi concrete pentru afirmațiile lor.
Loeb sugerează că dacă 3I/ATLAS ar fi într-adevăr un „artefact tehnologic”, acesta ar putea susține ipoteza „pădurii întunecate”, conform căreia civilizațiile extraterestre preferă să rămână nedetectate pentru a se proteja de potențiali prădători cosmici.
Această teorie nu este nouă în repertoriul lui Loeb, care anterior a susținut că primul obiect interstelar cunoscut, ‘Oumuamua, descoperit în 2017, ar fi fost o sondă extraterestră.
De asemenea, în 2023, el a condus o expediție în Pacific pentru a colecta presupuse fragmente de tehnologie extraterestră provenite de la un meteorit interstelar, inițiativă care a fost primită cu scepticism de către comunitatea științifică, scrie incredibilia.ro.
Majoritatea astronomilor resping aceste afirmații, considerându-le nefondate. Samantha Lawler, astronom la Universitatea din Regina, Canada, a declarat că 3I/ATLAS este „o cometă obișnuită ejectată dintr-un alt sistem solar, la fel cum și sistemul nostru solar a ejectat miliarde de comete”.
Chiar și Loeb recunoaște în articolul său că cel mai probabil 3I/ATLAS este un obiect natural de origine interstelară, cel mai probabil o cometă.