Prin intermediul ANPIS, Ministerul Muncii plătește toate tipurile de indemnizații sociale din România, iar ajutoarele de urgență reprezintă sume de bani acordate de Stat, printr-o hotărâre de guvern, în cazuri excepționale.
Deși Agenția susține că acești bani au fost acordați angajaților care sufereau de boli grave, o analiză arată că pe lista beneficiarilor se numărau: o persoană care deținea două apartamente în București și avea un venit de 6.400 de lei lunar net, o angajată de la Oradea în al cărei apartament a avut loc un incendiu din cauza unei lumânări, fratele unei șefe de la vârful Agenției, care a primit bani pentru o proteză auditivă, deși avea un salariu de 7.400 de lei net și o angajată de la Iași care deținea o vilă într-un cartier select din oraș.
Conform informațiilor furnizate de ANPIS, între 2018 și 2025, 20 de angajați din structura centrală și din județe au primit din partea instituției ajutoare de urgență în valoare de 169.000 de lei, cel mai mic fiind de 4.000 de lei, iar cel mai mare de 20.000 de lei.
În cazul celor 20 de angajați, ANPIS a comunicat că „18 dintre aceștia s-au confruntat cu probleme grave de sănătate, precum tumori maligne, tratamente oncologice, metastaze sau alte afecțiuni severe. Din păcate, în cazul uneia dintre persoane, boala a avut un deznodământ tragic, acesta decedând.
O altă persoană a suferit pierderi materiale considerabile, ca urmare a unui incendiu”, a susținut ANPIS, care a adăugat că un ultim caz, din 2018, a privit un minor aflat în întreținerea unei angajate de la Constanța, minor care a avut nevoie de tratament în străinătate.
Un avertizor de integritate din cadrul Agenției susține că aprobarea dosarelor pentru colegii săi a avut loc preferențial de multe ori și că persoane obișnuite, aflate în situații similare și îndreptățite să fie ajutate, au fost respinse.
Avertizorul de integritate din cadrul ANPIS a susținut că, pe lângă angajați, au primit astfel de ajutoare, pe repede înainte și beneficiind de sprijin, și rude ale unor persoane de la vârful instituției.
Concluzia verificărilor G4Media.ro arată diferențe între justificarea plăților trimisă de ANPIS către jurnaliștii citați și cele din documente interne ANPIS puse la dispoziție de avertizorul de integritate.
În urma acestei descoperiri, ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de Control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgenţă, iar directorul general al instituţiei a fost convocat pentru a da explicaţii în legătură cu acest subiect.
„Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale a luat act de informaţiile de presă din articolul “Zeci de angajaţi de la o Agenţie de stat şi rude ale lor au primit ajutoare de urgenţă de sute de mii de lei de la instituţia unde lucrează / ANPIS: “Probleme grave de sănătate””, publicat de G4media.ro.
În acest context, ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus deja ca în dimineaţa zilei de luni, 28.07.2025, Corpul de control să demareze o acţiune pentru a verifica legalitatea procedurilor şi a convocat directorul ANPIS pentru a da explicaţii”, a anunţat Ministerul Muncii pe pagina sa de Facebook.
Potrivit sursei citate, orice abatere de la lege sau normele în vigoare va fi sancţionată drastic şi de îndată.