Această practică ar putea ajuta creierul să rescrie amintirile asociate și să reducă impactul emoțional negativ. Astfel, melodiile care declanșează amintiri neplăcute pot deveni acompaniamente pentru noi experiențe plăcute, favorizând o „reabilitare emoțională” prin muzică.
Legătura dintre muzică și memorie este bine studiată, fiind explicată prin activarea zonelor cerebrale responsabile cu emoțiile și memoria.
Studii realizate la Universitatea din Helsinki și Universitatea din California, Berkeley, arată că melodiile asociate evenimentelor emoționale din adolescență și tinerețe creează o „anclanșare auditivă” durabilă.
De aceea, acestea declanșează adesea cele mai puternice amintiri, atât pozitive, cât și negative. Un exemplu este cazul unei femei care evita să asculte „Bitter Sweet Symphony” de la The Verve, deoarece îi amintea de evacuarea familiei sale.
Însă, cercetătorii îi recomandă contrariul: reascultarea piesei în contexte pozitive, cum ar fi în compania prietenilor sau în momente de fericire. Acest proces poate oferi creierului ocazia de a redesena asocierile emoționale cu melodia, diminuând treptat amintirile negative inițiale, scrie incredibilia.ro.
Profesoara Renee Timmers de la Universitatea din Sheffield subliniază importanța „reîmprietenirii” cu melodiile prin activități emoționale pozitive și cadru social, conferindu-le astfel o nouă semnificație.
Interacțiunea activă cu melodia, prin fredonare, dans sau reinterpretare, poate transforma piesa într-un element de control personal, contribuind la anularea impactului emoțional negativ inițial.