Bursele europene au închis vineri în creştere, după ce şeful Rezervei Federale a SUA a spus că ”a venit timpul” pentru dobânzi mai mici

Acţiunile europene au închis vineri în creştere, după ce preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a semnalat ferm reducerea ratelor dobânzilor în viitor, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a crescut cu 0,32%, extinzând câştigurile anterioare.

Lira sterlină s-a tranzacţionat cu 0,83% mai mult faţă de dolarul american, la 1,319 dolari pe unitate, ajungând la un maxim de peste doi ani, în timp ce euro a urcat cu 0,5%, până la 1,117 dolari pe unitate.

În discursul său foarte aşteptat de la reuniunea anuală a Fed din Jackson Hole, Wyoming, Powell a spus: ”A sosit timpul ca politica să se ajusteze… Direcţia de deplasare este clară, iar momentul şi ritmul reducerilor dobânzilor vor depinde de datele primite, evoluţia perspectivelor şi balanţa riscurilor.”

Powell a spus că inflaţia ”a scăzut semnificativ” şi că banca centrală se poate concentra acum în egală măsură pe sprijinirea unei pieţe a muncii puternice.

Pieţele au luat deja în calcul o reducere a dobânzii cheie în septembrie de către Fed şi au pus probabilitatea unei reduceri de 0,25 de puncte procentuale în loc de 0,50 de puncte procentuale la 67,5% după comentariile lui Powell.

Acţiunile americane au crescut vineri ca reacţie la discurs.

Indicele  german DAX a crescut cu 0,76%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 0,7%, iar FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,48%. Indicele italian FTSE MIB a urcat cu 1,02%, iar IBEX 325, al bursei din Madrid, cu 1,09%.

 

UPDATE – Trei persoane au fost înjunghiate mortal şi patru au fost grav rănite la un festival în oraşul german Solingen

Sosirile turiştilor în Cipru, în primele şapte luni ale anului, au depăşit 2,2 milioane. Cei mai numeroşi, turiştii britanici