Un studiu al Fundației Turce pentru Prevenirea Deșeurilor arată că, în fiecare an, în Turcia se aruncă aproximativ 23 de milioane de tone de alimente. Fructele și legumele sunt cele mai afectate produse, cu o rată a risipei ce depășește 30%. Problema este atât economică și socială, cât și ecologică, afectând lanțul alimentar în ansamblu., conform Capital.ro.
Consiliul Prezidențial pentru Agricultură și Politici Alimentare a pregătit un raport detaliat ce propune măsuri legislative pentru reducerea pierderilor. Documentul urmează să fie prezentat președintelui Recep Tayyip Erdoğan și apoi dezbătut în Parlament, vizând inclusiv reglementări stricte pentru industria ospitalității.
Ramazan Bingöl, președintele Asociației pentru Toate Restaurantele și Turism (TÜRES) și membru al consiliului, atrage atenția că aproximativ jumătate din porțiile de mic-dejun servite în restaurante ajung la gunoi. Situația este agravată de normele care obligă localurile să pregătească un număr fix de porții în funcție de numărul de clienți.
Ca soluție, Bingöl propune adoptarea unui sistem à la carte, în care clienții comandă doar ceea ce doresc să consume. Noile reglementări ar permite, de exemplu, ca trei persoane să comande un mic-dejun pentru două, iar nerespectarea acestor reguli ar putea fi sancționată de Ministerul Comerțului.
Raportul Consiliului menționează și problema hrănirii animalelor vagabonde cu alimente aruncate pe stradă. Această practică, deși bine intenționată, contribuie la poluarea mediului și poate favoriza răspândirea bolilor.
Datele furnizate de TİSVA arată că risipa alimentară este prezentă pe întreg lanțul de aprovizionare — de la gospodării și sectorul serviciilor, până la comerțul cu amănuntul și distribuție. Pierderile sunt amplificate de deficiențe în recoltare, depozitare și transport.
Unul dintre cele mai grăitoare exemple ale dimensiunii fenomenului este cantitatea uriașă de pâine irosită: anual, în Turcia se aruncă aproximativ 4,38 miliarde de bucăți. Raportat la populație, risipa medie ajunge la 102 kilograme de alimente pe cap de locuitor.