Guvernul a alocat miercuri peste 308 milioane de lei pentru 73 de teatre, opere şi filarmonici din 48 de localităţi, care funcţionează în subordinea autorităţilor locale din 34 de judeţe
”La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a decis, în şedinţa de astăzi, alocarea sumei de 308.442.366,24 de lei pentru 73 de teatre, opere şi filarmonici din 48 de localităţi, care funcţionează în subordinea autorităţilor locale din 34 de judeţe”, anunţă miercuri instituţia.
„Prin această măsură, venim în sprijinul unităţilor administrativ-teritoriale pentru care dezvoltarea infrastructurii culturale este foarte importantă, dar care nu au capacitatea financiară de a susţine toate cheltuielile legate de asigurarea funcţionării şi de continuarea investiţiilor”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veştea.
Suma reprezintă 2% din impozitul pe venit de la nivelul fiecărui judeţ, până la data de 31 iulie 2024, pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale solicitante din judeţele: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.
Cea mai mare sumă, 19,4 milioane de lei, o primeşte Filarmonica de Stat Transilvania, din Cluj, urmată de Teatrul Naţional „Radu Stanca”, din Sibiu, aproape 14 milioane de lei, Teatrul de stat Constanţa – 11,7 milioane de lei, Filarmonica „Banatul” – 11 milioane de lei. Alte instituţii de spectacol primesc sub 10 milioane de lei.
Fondurile au fost repartizate conform solicitărilor transmise către Ministerul Dezvoltării până la data de 16 august de către unităţile administrativ-teritoriale în subordinea cărora funcţionează instituţii publice de spectacole.
Lista instituţiilor care primesc bani poate fi consultată