Ce peste romanesc sa consumi vara pentru sanatatea inimii!

Știri de azi | Ce peste romanesc sa consumi vara pentru sanatatea inimii! - Știri de azi |
#image_title

Consumă mai des carne de pește vara și alege cel mai bun pește românesc, delicios și sănătos! Este cel mai bun pește pentru inimă, topește depunerile periculoase de colesterol și aduce un aport esențial de vitamine pentru imunitatea ta!

Somonul, tonul, sardinele, macroul sau știuca și păstrăvul se numără printre cele mai delicioase și sănătoase specii de pești. Dar cel mai iubit și cel mai bun pește românesc, căutat mai ales pe timp de vară, este păstrăvul.

Avem numeroase păstrăvării în zonele de munte unde putem petrece câte o zi excelentă în aer liber și ne putem bucura de un păstrăv proaspăt, făcut la grătar sau gătit la tigaie cu mujdei și mămăligă. Carnea de păstrăv este o adevărată comoară pentru sănătate și, înainte de toate, este bogată în nutrienți și acizi grași care ajută inima!

Toate speciile de pești aduc un aport esențial de săruri minerale și mai ales de acizi grași Omega-3 și Omega-6 care ajută sănătatea. Dar dintre speciile autohtone, cel mai bun pește românesc, cel mai iubit și căutat este păstrăvul. Are o carne albă și dulce savuroasă și este delicios indiferent cum îl gătești.

Iată ce valori nutriționale are o porție de 100 de grame de păstrăv gătit la grătar (fără adaos de grăsime)

Românii apreciază și consumă îndeosebi carne de păstrăv pe post de delicatesă, mai ales la evenimente și sărbători sau în zilele de post când avem dezlegare la pește.

Ar trebui consumată mai des carnea de păstrăv, inclusiv de pastrav somonat, deoarece este mult mai hrănitoare în comparație cu hamsiile, sardinele, crapul sau bibanul. Păstrăvul este un adevărat aliat al inimii, deoarece conține un aport echilibrat de grăsimi sănătoase care pot combate depunerile de colesterol de pe artere. În plus, este un pește care ajută foarte mult creierul, susține memoria și procesele cognitive.

Degenerarea oculară legată de vârstă este una din cauzele deficienței de vedere și a orbirii. Aceasta afectează în special persoanele în vârstă. Studiile au demonstrat că un consum regulat de pește gras precum păstrăvul scade riscul degenerării oculare cu 53%.

Păstrăvii crescuți în păstrăvării sau pescuiți din zonele curate de munte nu conțin mercur, așa cum se întâmplă în cazul unor pești de ocean cum ar fi somonul și tonul. De aceea, este bine să verificăm regiunea de proveniență și să încercăm să alegem un pește din zone cât mai sigure, unde apele nu sunt poluate cu metale grele, pesticide și toxine din industrie.

Persoanele care consumă cel puțin o dată pe săptămână carne de pește gătită sănătos, fără adaos de ulei, au un risc mai scăzut de a se confrunta cu afecțiuni cardiace. Depunerile de colesterol favorizează infarctul miocardic și boli de inimă grave. Cu cât consumăm mai des păstrăv și alți pești cu carnea grasă precum știuca, somonul și tonul, cu atât inima va fi mai sănătoasă, deoarece acizii grași de tip Omega din carea de pește împiedică depunerile de colesterol rău pe artere.

Funcțiile creierului scad odată cu înaintarea în vârstă. Declinul mental este normal până la un anumit grad, dar tot mai multe persoane prezintă boli grave precum demență și Alzheimer de la vârste mai puțin înaintate, chiar de la 55 sau 60 de ani.

Numeroase cercetări au arătat că persoanele care mănâncă mult pește au rate mai scăzute de declin mental, dar au și mai multă materie cenușie în regiunile creierului care reglează emoția și memoria.

Tulburările de somn au devenit destul de frecvente, inclusiv la vârste tinere de 25 – 30 de ani. Un studiu realizat în SUA timp de 6 luni, la care au participat 95 de voluntari, a arătat că o masă cu pește gras (somon și păstrăv) de 3 ori pe săptămână a dus la îmbunătățirea somnului cât și funcționarea zilnică.

Carnea de păstrăv este ușor de digerat și poate fi consumată seara cu legume proaspete sau legume făcute pe grătar. Gustul ei delicios și conținutul de grăsimi bune conferă o stare de sațietate și confort, care ajută la relaxare și odihnă.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Știri de azi | CSM acuză Guvernul Bolojan de atac la independența justiției. Magistrații, chemați la adunări generale - Știri de azi |

CSM acuză Guvernul Bolojan de atac la independența justiției. Magistrații, chemați la adunări generale

Știri de azi | Preşedintele CJ Iaşi, despre acuzaţiile privind achiziţia microbuzelor electrice şi a mobilierului şcolar: PSD Iaşi încearcă să exploateze politic, cu apeluri ipocrite, investiţii necesare pentru judeţ - Știri de azi |

Preşedintele CJ Iaşi, despre acuzaţiile privind achiziţia microbuzelor electrice şi a mobilierului şcolar: PSD Iaşi încearcă să exploateze politic, cu apeluri ipocrite, investiţii necesare pentru judeţ