Kremlinul avertizează Europa că va plăti mai mult pentru gaze, dacă Ucraina nu prelungeşte acordul de tranzit

Consumatorii europeni se vor confrunta cu preţuri mai mari, dacă Kievul nu va fi de acord să prelungească acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina odată ce acesta expiră la 31 decembrie, a declarat miercuri Kremlinul, relatează Reuters.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu are de gând să încheie un nou acord cu Rusia în legătură cu tranzitul de gaze, în contextul conflictului militar în curs.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor miercuri că, în cazul în care Kievul nu prelungeşte acordul, Rusia ar putea găsi rute alternative, cum ar fi centrul de gaze planificat în Turcia.

„Există (alte) rute, dar, desigur, astfel de decizii ale părţii ucrainene vor provoca daune grave intereselor consumatorilor europeni, cei care încă doresc să cumpere gaz rusesc mai garantat, mai accesibil”, a spus Peskov.

El a adăugat că Europa trebuie să plătească mai mult pentru gazul de la alţi furnizori, inclusiv pentru gazul natural lichefiat cumpărat de la Statele Unite.

Majoritatea destinatarilor gazului rusesc care tranzitează Ucraina au declarat că s-au pregătit pentru încetarea fluxurilor, la sfârşitul acestui an, când expiră acordul de tranzit dintre Ucraina şi Rusia, având în vedere că Ucraina a declarat că nu doreşte să îl reînnoiască.

O altă opţiune este ca Gazprom să furnizeze o parte din gaze pe o altă rută, de exemplu prin TurkStream, adică prin Bulgaria, Serbia sau Ungaria. Cu toate acestea, capacitatea pe aceste rute este limitată.

UE şi Ucraina au solicitat, de asemenea, Azerbaidjanului să faciliteze discuţii cu Rusia cu privire la un acord de tranzit al gazelor.

Ciucă: Dacă ne referim la ceea ce trebuie să facă preşedintele României, sunt elemente care ţin de a fi pregătit dinainte pentru o astfel de funcţie. Nu mergem acolo să ne calificăm la locul de muncă

Rachetele Falcon 9 ale SpaceX sunt consemnate la sol după un incident rar. Eşecul este de natură să întârzie decolarea misiunii Polaris Dawn, care ar urma să fie prima călătorie spaţială privată din istorie – VIDEO