Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare: Aproape 3 din 10 locuinţe din zona Bucureşti – Ilfov sunt asigurate complet şi doar o locuinţă din zece în regiunea Sud-Vest. Doar 17% dintre locuinţe sunt protejate printr-o asigurare facultat

Regiunea Bucureşti-Ilfov se află pe primul loc în clasamentul regiunilor cu cele mai multe locuinţe protejate printr-o asigurare facultativă la finalul anului trecut, unde 29% din locuinţe au şi o asigurare facultativă şi una obligatorie, arată datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). În acelaşi timp, în regiunea Sud-Vest a ţării, numai 10% din locuinţe erau protejate printr-o asigurare facultativă la finalul anului trecut. La nivelul întregii ţări, doar 17% dintre locuinţe sunt protejate împotriva riscurilor şi situaţiilor dificile printr-o asigurare facultativă, astfel că 4 din 5 locuinţe rămân vulnerabile în faţa dezastrelor naturale, incendiilor, exploziilor, furtunilor, dar şi a altor situaţii imprevizibile.

”Regiunea Bucureşti-Ilfov se afla pe primul loc în clasamentul regiunilor cu cele mai multe locuinţe protejate printr-o asigurare facultativă la finalul anului trecut. Astfel, 29% din locuinţele din aceste zone deţineau şi o asigurare facultativă, pe lângă cea obligatorie. Pe locul secund în acest top se află Regiunea Vest, cu un grad de cuprindere în asigurarea facultativă de 20%, urmată de Regiunile Centru (18%), Nord-Vest (17%), Sud-Est (14%), Nord-Est (12%), Sud (12%) şi Sud-Vest (10%)”, arată datele UNSAR.

Deşi aflată pe ultimul loc în clasamentul celor mai asigurate regiuni, în mod paradoxal – în Regiunea Sud-Vest a fost înregistrată o creştere importantă a despăgubirilor acordate în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe. Astfel, în această zonă, despăgubirile primite de proprietarii de locuinţe s-au dublat, înregistrându-se o creştere de 114% faţă de anul 2022.

“Cutremurele, incendiile, inundaţiile şi furtunile sunt doar câteva dintre riscurile care probabil că i-au făcut pe români să se îndrepte, chiar dacă cu paşi timizi, către protejarea locuinţelor lor. Creşterea despăgubirilor plătite de companiile de asigurări ne arată în mod constant cât de expuşi suntem riscurilor şi cât de mult contează să fim asiguraţi”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

La nivelul întregii ţări, doar 17% dintre locuinţe sunt protejate împotriva riscurilor şi situaţiilor dificile printr-o asigurare facultativă. Practic, în continuare, 4 din 5 locuinţe rămân vulnerabile în faţa dezastrelor naturale, incendiilor, exploziilor, furtunilor, dar şi a altor situaţii imprevizibile care pot afecta bugetul unei familii.

“În contextul în care despăgubirile achitate în baza asigurărilor facultative de locuinţe ca urmare a producerii incendiilor, furtunilor şi inundaţiilor au crescut semnificativ, unele chiar dublându-se, nevoia de asigurare devine cu atât mai mare. Soluţia constă în încheierea unei asigurări care să corespundă specificului locuinţei si nevoilor noastre”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundaţii, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

 

 

Dominic Fritz, după scandalul mitei de la Spitalul Municipal Timişoara: Sunt siderat şi înfuriat/ Dovezile prezentate de procurori în comunicat sunt copleşitoare

UPDATE – Vrancea – Accident în lanţ în care au fost implicate patru autovehicule, inclusiv o maşină a Poliţiei. Opt persoane, inclusiv cinci poliţişti, au fost rănite – FOTO