Filiala din România a grupului austriac Kontron (fost S&T), Kontron Services Romania, a contestat rezultatul licitaţiei pentru viitoarea platformă de cloud guvernamental, unde s-a plasat pe locul secund în funcţie de punctajul primit, solicitând Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiiilor (CNSC) ca acest rezultat al licitaţiei – organizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) – să fie anulat, iar ofertele, inclusiv cea câştigătoare, să fie reevaluate, relatează Profit.ro.
Profit.ro a anunţat recent că oferta asocierii formată din Metaminds şi Trencadis depusă la o licitaţie organizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru proiectul cloud-ul guvernamental a primit cel mai mare punctaj.
Pe locul doi s-a clasat oferta înaintată de asocierea Kontron Services România (lider), Taikun Cloud (Cehia) şi Trend Import Export, iar pe poziţia a treia s-a plasat Dante International, operatorul eMAG.ro, cel mai mare retailer online din România.
Acum, Kontron Services România a solicitat CNSC anularea mai multor documente referitoare la rezultatul evaluării ofertelor, precum şi acordarea accesului la mai multe informaţii, pe care le apreciază ca fiind calificate în mod eronat drept confidenţiale, şi reevaluarea ofertei câştigătoare şi a celorlalte oferte depuse, „în vederea stabilirii unui nou rezultat, legal, al procedurii de atribuire”.
Compania motivează cererea prin încălcarea de către STS a obligaţiei de a asigura acces neîngrădit la dosarul achiziţiei. În plus, compania apreciază că oferta câştigătoare, depusă de Metaminds şi Trencadis, nu îndeplineşte cerinţele minime de calificare privind experienţa similară solicitată, fiind astfel inacceptabilă. Totodată, Kontron susţine că oferta depusă de Metamind şi Trencadis nu îndeplineşte o serie de cerinţe din caietul de sarcini al licitaţiei privind mai multe componente tehnice.
În replică, Metaminds a solicitat CNSC, printr-o cerere de intervenţie, să respingă contestaţia formulată ca fiind nulă şi nefondată şi să constate ca legale documentele referitoare la rezultatul licitaţiei (raportul procedurii şi comunicarea transmisă tuturor oferanţilor înscrişi).
„Contestatoarea îşi fundamentează contestaţia în principal pe retorica faptului că autoritatea contractantă ar fi apreciat în mod eronat că subscrisa ar fi îndeplinit cerinţa experienţei similare, în condiţiile în care chiar contestatoarea ne explică faptul că, dacă interpretarea cerinţei referitoare la experienţa similară ar fi cea indicată de ea, niciun operator economic din România nu ar putea să o îndeplinească – implicit în această interpretare nici măcar contestatoarea nu ar fi îndeplinit cerinţa experienţei similare”, scrie în cererea de intervenţie, citată de .
Avocaţii Metaminds afirmă că simpla invocare a dreptului la o apărare efectivă nu justifică încălcarea dreptului terţului la confidenţialitate, drept recunoscut atât de jurisprudenţa CJUE, cât şi de jurisprudenţa CEDO. „Prin urmare, dreptul contestatoarei la o cale de atac nu poate prevala asupra dreptului subscrisei la asigurarea respectării caracterului confidenţial al documentelor depuse odată cu formularea ofertei”, mai scrie în document.
STS a transmis CNSC, la rândul său, un punct de vedere prin care solicită respingerea în totalitate a contestaţiei Kontron ca nefondată.
STS arată totodată că referirea prin contestaţie la soluţia de cloud pe care intenţionează să o implementeze prin această achiziţie este greşită.
STS participă, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), la implementarea investiţiei (proiectului) infrastructurii de cloud guvernamental, finanţată prin PNRR, Componenta C7. Transformare digitală. Cloud-ul Guvernamental al României este referenţiat ca Platforma de Cloud Guvernamental şi are o componentă de Cloud Privat, denumită în continuare Cloudul Privat Guvernamental (CPG).