Premierul Marcel Ciolacu anunţă, luni seară, ”soluţii rapide” pentru a depăşi valul de pestă a micilor rumegătoare, după o întâlnire cu reprezentanţii crescătorilor de animale. Premierul anunţă că Guvernul este ”dispus să facă toate eforturile pentru a menţine deschise relaţiile cu statele importatoare de animale româneşti”.
”Am convenit astăzi, împreună cu reprezentanţii crescătorilor de animale, o serie de soluţii rapide pentru a depăşi valul de pestă a micilor rumegătoare cu focare în câteva zone ale ţării. Am avut un dialog sincer cu aceşti oameni hotărâţi şi muncitori şi am ajuns la o concluzie clară: avem un interes comun prioritar, acela de a rezolva această situaţie de criză cu pagube cât mai mici pentru crescătorii de animale”, a scris, luni seară, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.
Acesta afirmă că ”Guvernul României este dispus să facă toate eforturile, alături de de toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, pentru a menţine deschise relaţiile cu statele importatoare de animale româneşti, atât din Europa, cât mai ales din ţările arabe”.
”Măsurile convenite azi ne pot ajuta să depăşim acest obstacol fără să existe restricţii la exportul din ţara noastră! Ştiu ce efort urias înseamnă creşterea animalelor şi preţuiesc enorm munca acestor oameni! De aceea, este important ca, împreună, să ne urmărim interesul comun. Dacă toţi crescătorii de anumale câştigă bani din acest export, câştigă de fapt România”, a mai transmis premierul.
Marcel Ciolacu nu a oferit detalii cu privire la soluţiile agreate împreună cu crescătorii de animale.
Potrivit ANSVSA, în data de 29.08.2024, în România erau 62 de focare (8 exploataţii comerciale, 15 exploataţii comerciale de tip A, 38 de exploataţii nonprofesionale şi o stână) de pesta rumegătoarelor mici (PRM) cu un total de 234.088 de animale declarate în rapoartele de notificare-confirmare, respectiv un total de 221.420 de animale afectate înregistrate în focare după ucidere.